Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Prieskoniai ir jų panaudojimas
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Prieskoniai ir jų panaudojimas

  
 
 
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061
Aprašymas

Prieskonių istorija. Cukrus. Druska. Prieskoniniai augalai. Anyžiai. Kinijos anyžiai. Baltieji kuminai. Bazilikai. Ceilono cinamonas. Kiniškasis cinamonas. Ciberžolės. Čiobreliai. Citrinžolė. Darželiniai dašiai. Daržiniai builiai. Kalendros. Imbieras. Juodieji kuminai. Kardamonas. Kmynai. Krapai. Kvapieji pipirai. Pipirai. Rausvieji pipirai. Laiškiniai česnakai. Mairūnai. Raudonėliai. Muskatų riešutai ir lapai. Pankoliai. Paprastieji kadagiai. Paprika. Petražolės. Prieskoniniai gvazdikėliai. Rozmarinai. Šafranai. Vanilė. Sveikatos elementorius. Įvairenybės. Apklausa. Apklausos rezultatai. Apklausos aptarimas. Įmonės, teikiančios prieskonius. Išvados.

Ištrauka

Tema: Prieskoniai ir jų panaudojimas


Tikslai ir uždaviniai:

Susipažinti su prieskonių savybėmis.
Išsiaiškinti jų panaudojimą.
Išmokti naudotis papildomais šaltiniais.
Analizuoti pateiktą anketą.


Tezės:

Istorinė medžiaga apie prieskonius.
Prieskonių sudėtis ir savybės.
Įmonės teikiančios prieskonius.
Prieskonių kokybė.
Įvairianybės.
PRIESKONIŲ ISTORIJA

Prekyba prieskoniais suvaidino didelį vaidmenį žmonijos istorijoje. Daugelis vertingų prieskonių atkeliavo iš Indijos, Kinijos ir Indonezijos. Viduramžiais prekybą šiais prieskoniais kontroliavo osmanų valdovai ir gaudavo iš jos gerą pelną.Taip pat ir Amerikos atradimą lėmė prieskoniai. Jūrų keliauninkams buvo apmaudu mokėti didelius pinigus už pipirus, cinamoną ar imbierą. Ir norėdami sugriauti osmanų prekybos monopolį, jie ieškodavo naujų kelių į Indiją. Jau neolito laikais buvo naudojami prieskoniai. Senose gyvenvietėse buvo rasti kmynai.


Chronologinė lentelė

3000-2000 m. p. Kr. Senovės egiptiečiai vertino jau tada žinomus svogūnus, česnakus, kadagių uogas ir kmynus ne tik kaip patiekalų sudedamąsias dalis, bet ir kaip vaistus bei išvaizdos gerinimo kasdienines priemones. Mesopotamijos užrašuose šie prieskoniai minimi taip pat.
2200-1080 m. p. Kr. Kinijos rašytiniuose šaltiniuose aprašomas žvaigždinio anyžiaus, šafrano, imbiero bei kitų prieskonių panaudojimas.
5. – 3 šimtmetis pr. Kr. Senovės Romos ir Graikijos filosofams ir gydytojams jau buvo žinoma daugelis prieskonių rūšių, tačiau dažniausiai kaip vaistažolės.
Aleksandras Didysis karo žygių metu iš Persijos ir Indijos atsiveždavo pipirų ir cinamono. Importuoti prieskoniai Graikijoje buvo vertinami kaip gerovės simbolis.
100 m. p. Kr.
-200 m. po K Romėnai perėme žinias apie prieskonius iš graikų ir pradėjo juos auginti. Savo karo žygio metu Cezaris bandė taip pat sužlugdyti arabų prekybos monopolį, lemiantį dideles prieskonių kainas.
8 ir 9 šimtm. po Kr. Benediktinų vienuoliai perkėlė prieskonius ir prieskonines žoleles per Alpes į Vakarų ir Vidurio Europą.
12 šimtm. po Kr. Abatės Hl. Hildegard veikla darė labai didelę įtaką prieskonių ir vaistažolių auginimo išplitimui, nes ji vystė savo bei pageidaujamą gydymo metodiką.
13 šimtm. po Kr. Venecijos pirklys Markas Polas savo ekspedicinės kelionės metu atrado muskato riešutus ir prieskoninius gvazdikėlius, Malabaro pakrantėje – pipirus, imbierą ir cinamoną. Šiuo laikotarpiu prieskoniai buvo aukso vertės
15 šimtm. po Kr. Kristupas Kolumbas savo atrastoje Amerikoje garsiųjų Indijos prieskonių, aišku, nerado. Vis dėlto jo laivo gydytojas Šanca atsivežė į Europą aštriąsias čilio ankštis.
Tuo metu, kai Kristupas Kolumbas atrado Ameriką, Vasko de Gama 1498 metais išsilaipino Kalkutoje ir sugriovė osmanų prekybos monopolį. Kai jūrinis kelias į Indiją tapo žinomas, galutinai baigėsi venecijietiškas monopolis ir Veneciją pakeitė Lisabona. Atsakomuoju ėjimu 1453 metais Turkija užėmė prekybinę metropoliją Konstantinopolį.
Šio šimtmečio pradžioje Hernanas Kortasas atsivežė iš Amerikos kakavos pupelių, Meksikoje tuomet jis taip pat sužinojo apie vanilės ankštis, kaip aromatingą kakavos priedą. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-06-05
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis66 puslapiai 
Literatūros šaltiniai5
Dydis348.6 KB
AutoriusMartynaz
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Failo pavadinimasMicrosoft Word chemijos ref..doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą