Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Grybai (2)

  
 
 
123456789101112131415
Aprašymas

Grybų grupės. Grybų sandara. Grybų mitybinė vertė. Grybų paslaugos. Grybai nenaudėliai. Maistinis grybų paruošimas. Grybų apdorojimo būdai. Grybų džiovinimas. Grybų užšaldymas. Grybų sūdymas. Grybų rauginimas. Grybų marinavimas. Kepti grybai. Grybų sultys (ekstraktas). Grybų miltai. Grybų ikrai. Žinotina. Valgomi grybai. Grybų nuotraukos. Nuodingi grybai.

Ištrauka

Grybų grupės
Pagal mitybos būdą grybai skirstomi į:
• Saprofitinius grybus, mintančius nukritusiais lapais, spygliais, kelmais, nudžiūvusiais medžiais, išvartomis, negyva žolinė danga, ekskrementais.
• Parazitinius grybus, mintančius gyvų augalų ir gyvūnų syvais.
• Mikorizinius grybus (mikosimbiotrofai), su aukštesniaisiais augalais sudarančius mikorizę
Daugelio grybų mitybos būdas nėra griežtai apibrėžtas.
Pagal dauginimosi būdą grybai skirstomi į:
• Homotalinius, kurie iš vienintelės sporos išaugina grybieną.
• Heterotalinius, kurie subrandina skirtalytes sporas
Grybų sandara
Grybų dalys:
• Kepurėlė
• Grybiena
• Vaisiakūnis
• Sporos
• Sklerotis
Grybų mitybinė vertė
Grybai vieni seniausių žmogaus valgomų produktų. Grybų vertė priklauso nuo cheminės sudėties, naudingų elementų santykio. Tai lemia augimvietė, klimatinės sąlygos, metų laikas ir kt. Grybai turi daug vandens (84-95%) ir nemažai (4-6%) blogai ar visai neįsisavinamų medžiagų (chitino). Mineralinių medžiagų kiekiu grybai nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, o fosforo, kalcio, kalio kiekiu jie prilygsta žuvies mėsai. Suvalgius 100 g kelmučių, organizmas gauna vario ir cinko paros normą. Grybuose yra geležies, švino tai pat amino rūgščių. Nustatyta, kad žmogaus organizmas gyvulinės kilmės baltymų pasisavina 96,5%, augalinės - 68%, grybų - 70%. Taigi baravyko, pievagrybio ir kai kurių kitų grybų baltymų mitybinė vertė prilygsta gyvulinės kilmės baltymams. Mažokai juose lengvai virškinamų riebalinių medžiagų ir angliavandenių. Grybuose kaupiasi trehalozė ir glikogenas - angliavandeniai, kurių neaptinkama augaluose. Lipidai, fosfatidai, laisvos amino rūgštys, eterinės ir kvapiosios medžiagos sužadina skrandžio sulčių išsiskyrimą, didina apetitą, gerina kitų maisto produktų virškinimą. Džiovinti grybai baltymų turi daugiau nei duona, kruopos, jautiena. Džiovinti baravykai du kartus kaloringesni už žuvį, maistingesni už kiaušinius, dešrą, jų sultinys triskart kaloringesnis už mėsos buljoną. Maistingesni jauni grybai, vertingesnė kepurėlė nei kotas.
Grybuose, ypač senuose, atsiranda maistui netinkamų, net nuodingų medžiagų: aminų, amidų, šlapalo ir kt. Dėl to maistui negalima vartoti pasenusių grybų. Kai kurių grybų kotai sumedėję, maistui netinkami, nes juose yra daug chitino. Senesnių grybų kepurėlės apatinę pusę reiktų pašalinti, nes jame esančios subrendusios sporos nesuvirškinamos, be to, būna daug vabzdžių lervų.
Grybai pagal mitybinę vertę, skonį, paplitimą, vartojimą skirstomi į 4 kategorijas. Tai sąlyginis skirstymas, nes nevisiškai ištirta grybų mitybinė vertė, ne visose šalyse tie patys valgomieji grybai vienodai gausiai auga, mėgstami, renkami, vertinami.
• Pirmosios kategorijos grybai vertingiausi ir skaniausi: baravykas, rudmėsė, gelsvasis ir geltonasis piengrybiai.
• Antrosios kategorijos geri, bet menkesnės vertės grybai: raudonviršis, lepšė, kazlėkai, rudakepuris, grakštusis, smiltyninis baravykai, valgomasis ir dvisporis pievagrybiai, ūmėdė garduolė, piengrybis paberžis, žaliuokė.
• Trečiosios kategorijos grybai vidutinio skanumo ir vertingumo: geltonasis baravykas, raukšlėtasis gudukas, valgomoji voveraitė, paprastasis bei vasarinis kelmučiai, tikroji, juosvoji, juodmėsė ir blunkančioji ūmėdės, juosvasis, paprastasis piengrybiai.
• Ketvirtosios kategorijos grybai yra menkaverčiai: tamprusis ir auksakotis baravykai, pilkoji, kvapioji stirnabudės, šalninė guotė, gličioji ir variaspalvė geltonpėdės, gluosninė kreivabudė, lelijinis baltikas, grūzdas, paliepis, rudasis piengrybis, raukšlėtasis ir čerpėtasis dyglučiai, gauruotasis mėšlagrybis. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-12-04
DalykasKulinarijos konspektas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasKonspektai
Apimtis15 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis547.71 KB
Autoriusdonata
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas11
Švietimo institucijaTelšių "Germanto" vidurinė mokykla
Failo pavadinimasMicrosoft Word Grybu grupes [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Konspektai
  • 15 puslapių 
  • Telšių "Germanto" vidurinė mokykla / 11 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą