Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Ryžiai

  
 
 
12345678910111213
Aprašymas

Įvadas. Kas yra ryžiai? Ryžių rūšys. Naudingosios ryžių savybės. Ryžių istorija. Ryžių geno kodas. Ryžių ateitis Lietuvoje, įstojus į Europos Sąjungą (ES). Priedai. Išvados.

Ištrauka

Ryžiai – tai ne tik dubenėlis košės. Jie yra daugelio Azijos, Amerikos, Afrikos, Europos šalių ir tropinių salų sudedamoji kultūros dalis. Japonijos elgesio prie stalo kultūra, "sakė" atsiradimas, gėrimo tradicijos – viso to pagrindas yra mažas ryžio grūdelis.
Tad šiame savo darbe ir stengsiuos surinkti, išanalizuoti ir pateikti kuo daugiau informacijos apie ryžius, jų istoriją, kultūrą, taip pat ir pačias kultūras, kuriose jie auginami jau daugelį amžių. Pasistengsiu surasti įdomios informacijos, bei galbūt statistinių duomenų apie Lietuvoje auginamas ryžių kultūras.
Savo darbo palengvinimui iškėliau sau šiuos uždavinius:
• Surasti kuo įmanoma daugiau informacijos apie ryžius (jų istorija, rūšis, nauda);
• Susipažinti su ryžių auginimo papročiais;
• Sužinoti apie kultūras, kuriose buvo ir tebėra auginami ryžiai;
• Pateikti informaciją, bent apie keletą populiariausių ryžių patiekalų;
• Pasidomėti įstatymais susijusiais su ryžių kultūra;
• Rasti statistinių duomenų apie ryžius.

Ryžis – (oryza), varpinių šeimos vienmečių ir daugiamečių augalų gentis. Paplitęs daugiausia tropinio klimato srityse. Žinoma apie 7000 ryžių veislių. Kultūrinė rūšis – sėjamasis ryžis (O. Sativa). Kilęs iš Pietų Azijos. Tai vienmetis augalas. Šaknys kuokštinės, paprastai būna 30 – 40 cm, tačiau kartais siekia net 1 m ilgio. Prisitaikiusios augti vandens apsemtoje dirvoje. Stiebas – šiaudas, 0,5 – 2 m aukščio. Lapai 20 – 50 cm ilgio, žali, rausvi, violetiniai, žiedynas - tai 10 – 30 cm ilgio šluotelė. Varputės vienažiedės, rausvos, geltonos arba rudos, su akuotais arba be jų. Vaisius – grūdas su plėvele, turi apie 62 – 86 % krakmolo, apie 1% riebalų, apie 7 % baltymų, taip pat mineralinių druskų ir vitamino B. iš grūdų gaunamos kruopos, daromas spiritas, krakmolas, alus. Sėlenos ir šiaudai – pašaras gyvuliams. Sėjamasis ryžis – šilumą mėgstantis augalas, geriausiai auga 22 – 27 oC temperatūroje. Auginamas dirbtinio drėkinimo arba gausaus kritulių kiekio ( ne mažiau kaip 1800 – 2000 mm per metus) sąlygomis. Geriausiai auga nedidelio vandens laidumo dirvožemiuose (juodžemiuose, kaštononiuose, pelkiniuose), ypač tinka salpiniai dirvožemiai. Ryžiai auginami įvairiose Amerikos (nuo XV – XVII a.), Azijos (apie 7000 m), Afrikos (apie 4000 m), Europos (nuo VIII a., pirmiausia Pirėnų pusiasalyje) šalyse, Australijoje (nuo Xxa.). 1976 m. pasaulyje jų pasėliai užėmė apie 134 mln. Ha ir davė vidutiniškai 23,7 cnt/ha derlių. Daugiausia ryžių auginama Indijoje (iki 36 mln. ha), Kinijoje (apie 35 mln. ha), Bangladeše (iki 10 mln. ha), Indonezijoje (apie 9 mln. ha). Didžiausias derlius gaunamas Australijoje ir Ispanijoje (iki 70 cnt/ha). ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-01-31
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis11 puslapių 
Literatūros šaltiniai7
Dydis46.56 KB
Autoriuskristina
Viso autoriaus darbų11 darbų
Metai2005 m
Klasė/kursas2
Failo pavadinimasMicrosoft Word ryzi [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 11 puslapių 
  • 2 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą