Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Norvegų mitybos ypatumai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Norvegų mitybos ypatumai

  
 
 
1234567
Aprašymas

Silkių salotų, žuvies kliopsų, blynelių norvegiškai, mėsos kukulių ir kt., ruošimo ypatumai. Tradicišką norvegų sūrį kiekviena šeimininkė gamino pagal savo receptą, kurį laikė paslapty. Receptai.

Ištrauka

Anot norvegų rašytojos Herbjorg Wassmo, jei prie stalo atnašaujama su meile, patiekalai valgantiesiems sužadina bičiuliškus jausmus, kone prieraišumą vieni kitiems, o jei atbulomis rankomis – kiekvienas kąsnis ne tik skrandin, bet ir sielon akmeniu gula. Tai Norvegijoje instinktyviai buvo žinoma nuo neatmenamų laikų, ir visiškai kitaip nei, tarkim, Prancūzijoje, kulinarinių tradicijų čia neformavo aristokratiškas įmantrumas ir gausa, čia vietoj restoranų atvykėliams tekdavo pasitenkinti viena kita kalnų smukle. Taigi valgymo tradicijas, kaip ir visą gyvenimo sanklodą, Norvegijoje pirmiausia diktavo jos Didenybė Gamta. Tokie plačiai žinomi norvegiški gardumynai kaip sūdyti avienos šonkauliai (pinnekjųtt) ir džiovinta menkė (lutefisk), ožkų sūris (gjetost) ir rūkyta avienos šlaunis (fenalår) atsirado ne iš noro pasmaližiauti, bet dėl būtinybės kiek galima ilgiau išsaugoti produktus ir pergudrauti rūsčią Šiaurės žiemą.

Senovėje ūkininkai valgydavo prie plačių medinių skobnių, kurias ir dabar galima išvysti įvairių regionų etnografiniuose muziejuose ir ne tik akimis paglostyti, bet ir prisėsti prie jų, pirštais per vingrius senovinių medinių rykų raštus perbraukti. Ypač dailiai išraižyti kubilėliai sviestui laikyti. Mat senovės Norvegijoje sviestas buvo labai vertingas produktas, savotiškas "piniginis vienetas". Jo ypatingą vietą nusako ir tai, kad aukštomis sviesto piramidėmis paprastai būdavo puošiamas vestuvių stalas. Nors metams bėgant vis nauji gardumynai taikosi į garbingiausią vietą ant norvegų stalo, tačiau ir šiandien iš išorės apgaulingai mažuose, o iš tikrųjų erdviuose ir patogiuose mediniuose norvegiškuose namuose valgomajam tenka ypatinga vieta. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-03-08
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis6 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis473.59 KB
AutoriusSekunde
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas4
Švietimo institucijaVilniaus verslo kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word NORVEGU MITYBOS YPATUMAI [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 6 puslapiai 
  • Vilniaus verslo kolegija / 4 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą