Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Krevetės

  
 
 
1234567891011121314
Aprašymas

Krevetės. Rūšys ir dydis. Laikymo sąlygos. Maisto ruošimas. Receptai: Krevečių salotos; Salotų užpilas; Krevetės su grietine; Troškintos krevetės; Aštrios krevetės prie alaus; Ananasas įdarytas krevečių salotomis; Krevečių šašlykas; Krevetės su makaronais; Troškintos krevetės; Krevetės su sezamu; Aštrios krevetės; Krevečių apkepėlė; Krevečių kokteilis; Krevetės su daržovių salotomis; Krevetės su spagečiais. Darbas iliustruotas nuotraukomis.

Ištrauka

Krevetės yra vienas populiariausių vėžiagyvių pasaulyje. Daugelyje šalių jų šviežių galima gauti ištisus metus. Jos naudojamos apetitui sužadinti valgio pradžioje, salotoms, sriuboms ir, aišku, kaip pagrindinis patiekalų produktas.



Žodis "krevetė" kilo iš angliško žodžio "shrimpe", reiškiančio nykštuką, neužaugą. Krevetės pirmiausia paplito Kinijoje, o į Europą jas atvežė Markas Polas 13 amžiuje, apsilankęs Azijoje. Tačiau jų specialiai niekas neaugino ir nerinko iki pat 17 amžiaus, ir tik po Pirmojo pasaulinio karo prasidėjo "krevečių karštligė", jų buvo daug daugiau suvartojama.

Rūšys ir dydis

Pasaulyje galima aptikti net apie 300 rūšių krevečių, iš kurių populiariausios rudosios, tigrinės, rausvosios, baltosios iš Atlanto vandenyno. Pavadinimai šiems vėžiagyviams duodami pagal jų spalvą, kuri gerai matosi prieš dedant į puodą virti. Virtų krevečių spalva pasikeičia į raudoną, tai atsitinka dėl karščio sukeltų cheminių pokyčių.

Krevetės skiriasi ir dydžiu. Prekyboje jas populiaru skirstyti į 7 dydžius pagal tai, kiek jų telpa viename kilograme: 20-25 krevetės viename kilograme – milžiniškos, 25-30 – didžiulės, 30-40 – labai didelės, 40-60 – didelės, 60-70 – vidutinės, 70-90 – mažos, apie 200 – labai mažos).
Kuo šaltesnis vanduo, tuo mažesnės krevetės ten auga. Todėl Skandinavijoje galima sugauti tik nedidelių krevečių.

Laikymo sąlygos

Krevetės labai švelnus, bet greitai gendantis produktas, todėl jos turi būti paruošiamos per parą nuo pirkimo. Jeigu yra bent menkiausias įtarimas, kad jos gali būti kiek ilgiau laikytos nei viena diena atšildytos, reikėtų vengti jų ruošiant maistą. Derėtų prisiminti, kad tikrai šviežios krevetės yra beveik permatomos, kiautas švarus, nepažeistas, nepatamsėjęs, natūralios spalvos.

Tiek virtas, tiek ir žalias krevetes reikėtų laikyti šaldiklyje, įdėtas į sandarų maišelį. Suprantama, kad žalios užšaldytos krevetės geriau nei virtos išlaiko savo skonį, o taip laikyti galima beveik 6 mėnesius (virtas krevetes šaldiklyje galima laikyti ne ilgiau kaip 2 mėnesius). Jas derėtų šaldyti be galvų, su kiautu ar be jo. Na, o jeigu greitai prireiktų atšildyti krevetes, tai vertėtų daryti pakišant po šaltu vandeniu (ne šiltu!).

Maisto ruošimas

Bene svarbiausia taisyklė, kurią reikėtų atsiminti ruošiant krevečių patiekalus – jų nepervirti, nes tada jos bus tąsios, tarsi guma, keičiasi ir ilgai laikoma mėsos kokybė. Virti derėtų tol, kol jos paraudonuos ir iškils į paviršių.

Valgoma krevečių kaklelio mėsa, kuri yra ne tik skani, bet ir maistinga. Joje yra: 74-79 proc. vandens, 18-22 proc. baltymų, 1-2 proc. riebalų, 1-1,5 proc. angliavandenių. Krevečių mėsoje daug vertingų baltymų ir mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo, mangano, cinko, jodo, kalio, sieros, geležies, vario, kobalto ir kt. Ypač daug jodo, vitaminų B1, B2, B6, B12, PP, pantoteno rūgšties.

Krevetės verdamos pasūdytame vandenyje. Jų mėsa vartojama ruošiant šaltuosius patiekalus, padažus. O kaip garnyras prie žuvies patiekalų, krevetės patiekiamos neišlukštentos.

Verdant šaldytas krevetes, reikia pridėti prieskonių bei prieskoninių daržovių, ypač tinka krapai. Jeigu virsite krevetes su kiautu, jos išlaikys daugiau puikaus skonio.

Iš krevečių kiautų galima virti sriubą, tereikia į verdantį vandenį pridėti prieskonių, svogūnų, česnakų, morkų. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-09-19
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis13 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis146.27 KB
AutoriusJulija
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas2
Švietimo institucijaVilniaus verslo kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Krevetes(referatas) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 13 puslapių 
  • Vilniaus verslo kolegija / 2 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą