Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Prancūzų virtuvės ypatumai
   
   
   
naudingas +1 / nenaudingas -1

Prancūzų virtuvės ypatumai

  
 
 
123456789
Aprašymas

Prancūzų kulinarijos menas. Truputis istorijos. Ponas Boulanger išrado restoraną. Maistas — per dvasinius pojūčius. Sūriai. Nuo kiaulės kojelių prie "Naujosios virtuvės" (Nouvelle Cuisine). Vynas vietoj saulės. Baltasis, rausvas ir raudonas vynas. Priešpiečių pertraukai — dvi valandos. Svarbu geros manieros prie stalo. Štai dar keletas patarimų. Receptai.

Ištrauka

Prancūzų kulinarijos menas garsus visame pasaulyje. Jie jau nuo senovės didelį dėmesį skyrė ku-linarijos tobulinimui ir kulinarijos meno tradicijas perdavinėjo iš kartos į kartą. Prancūzijoje tuo klausimu daugiausia iš visų kraštų leidžiama literatūros. Prancūzams ne vis tiek, ką jie valgo, ne vis tiek, koks patiekalo skonis. Tikru virėju jie laiko ta, kuris prie pagrindinio patiekalo moka pri¬-dėti kažką savo, labai skanaus, dar neragauto. Daugelis prancūzų patiekalų receptų paplito ki¬tuose kraštuose, ir kai kurie kulinarijos terminai bei patiekalai tapo tarptautiniais: restoranas, kotletas, majonezas, omletas, suflė ir daugelis kitu. Prancūzų valgių skonis nevienodas. Gamina¬mi ir švelnaus, ir aštraus skonio patiekalai, bet visada aromatingi, prieskoningi, kaloringi ir mais¬tingi. Atskiros Prancūzijos sritys bei provincijos turi savo atskirus specifinius prieskonius bei tau¬tinius patiekalus. Prancūzų virtuvės naudojamos skoninės medžiagos yra čiobreliai, builis, rozmarinas, dašis, mairūnas, peletrūnas, juozažolė, kalenda, pipirai, lauro lapai, petražolės, svogūnai, česnakai ir kt. Kitas būdingas prancūzų virtuvės bruožas – tai vynuogių vyno, konjako bei likerio naudojimas įvairiems padažams, patiekalams ir net sriuboms gaminti. Valgiams gaminti taip pat plačiai naudojamas alyvų aliejus.

Prancūzai mėgsta šaltus ir karštus užkandžius bei šaltus patiekalus. Gaminami sumuštiniai, dažniau sluoksniuoti ir užkandiniai. Salotos vienodai mėgstamos ir šviežių, virtų ir konservuotų daržovių bei vaisių. Paplitusios salotos su vištiena arba veršiena, rokforo sūriu, grybais, rūkyta mėsa. Mėgstamos įdarytos daržovės, grybų užkandžiai. Žuvis verdama ar kepa¬ma, gaminama drebučiuose. Paplitę krabai, krevetės tešloje. Šalti mėsos patiekalai gaminami iš veršienos, jautienos, paukštienos. Mėgstami mėsos paštetai.

Sriubos daugiau paplitusios skaidrios ir pertrintos. Mėgstamos žuvienės, ypač pajūrio kraštuose. Skirtingai negu mūsų krašte, prancūzai žuvienes parūgština actu arba verda su makaronais.

Prancūzai labai griežtai laikosi valgių gamybos technologijos taisyklių, nuo kurių priklauso ir patiekalų skonis. Būdingas technologijos bruožas – mėsa, baigiant kepti, apibarsto¬ma cukraus pudra. Tada būna skanesnis padažas. Fazanai, kurapkos, balandžiai įdaromi kepenėlėmis, rūkyta krūtinine ir kitais įdarais.

TRUPUTIS ISTORIJOS
Ponas Boulanger išrado restoraną
Vienas žmogus, vardu Boulanger, 1765 metais ėmė pardavinėti sultinį, virtą iš maltos mėsos ir kruopų. Maistas buvo skirtas paryžiečiams pasistiprinti po sunkaus fizinio darbo, nėščių moterų organizmui stiprinti. Į parduotuvę kvietė viršuje kabantis pusiau biblinis užrašas: "Ateikit pas mane visi tie, kurių skilviai išsekę po sunkaus darbo: aš sugrąžinsiu jums jėgas". Šį savo užsiėmimą jis pavadino restorants arba restaurants.
Stengdamasis išplėsti savo veiklą, mesjė Boulanger sugalvojo dar vieną patiekalą — avių kojeles baltame padaže. Kadangi jis nepriklausė gildijai, prekiaujantys mėsos troškiniu smuklininkai padavė jį į teismą. Tačiau parlamentas priėmė jam palankų nuosprendį. Paaiškinta, jog mėsa neverdama padaže, vadinasi, tai nėra troškinys. Žinia apie pergalę greitai išplito. Jo įstaiga Luvro gatvėje netrukus tapo madingiausia valgymo vieta. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-09-29
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis8 puslapiai 
Literatūros šaltiniai3
Dydis16.26 KB
AutoriusNijole
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas2
Švietimo institucijaVilniaus kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word sveciu aptarnavimas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 8 puslapiai 
  • Vilniaus kolegija / 2 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą