Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Naudingos žinios apie gėrimus
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Naudingos žinios apie gėrimus

  
 
 
123456789101112
Aprašymas

Šiek tiek apie alkoholinius gėrimus. Vynas, jo rūšys. Vyno butelio atkimšimo ceremonija. Karšti gėrimai su vynu. Konjakas. Jo rūšys. Viskis. Gėrimo tradicijos. Pakelti tostą į sveikatą – vis dar paprotys. Arbatos ir kavos patiekimas. Arbata. Kava. Stalo serviravimas kavai. Kava ir šokoladas. Gaivieji gėrimai, pieno kokteiliai.

Ištrauka

Vynas - tai fermentuotos raudonųjų arba baltųjų vynuogių sultys. Kad ir kaip būtų keista, baltą vyną galima pagaminti ir iš raudonųjų vynuogių. Kiekvienų metų vyno kokybė būna vis kitokia. Vynas raugiamas ąžuolinėse statinėse.
Vynų gausybė ir įvairovė suglumina kiekvieną kartą, kai tenka rinktis. Taigi keletas naudingų patarimų:
Neužmirškite, kad tinkamai atskiriems patiekalams parinktas vynas paaštrina jų skonį. Taip pat atsiskleidžia ir paties vyno skonio tikrosios savybės.
Prie tamsios mėsos (jautienos, laukinių žvėrių ir paukščių, avienos, kalakutienos, raudonos žuvies) patiekalų tinka raudonieji vynai, o prie šviesios mėsos (veršienos, baltos žuvies, vištienos) -baltieji.
Ypatingomis progomis valgant šventiškus patiekalus geriami išlaikyti, geros kokybės vynai.
Dar vienas labai svarbus dalykas - vyno temperatūra.
Raudonasis vynas dažniausiai patiekiamas kambario tempera¬tūros. Yra tokių kvapnių raudonųjų vynų, kuriuos geriau atkimšti viena valanda anksčiau, kad jis galėtų "pakvėpuoti". Deguonis vyną "pasendina" ir padaro aromatingesnį.
Baltuosius vynus būtina atšaldyti, ypač šampaną. Tačiau į šaldiklį nedėkite, kad neprarastų aromato.
Vynų temperatūra:
baltojo vyno - 8-12°C,
raudonojo vyno - 16-18°C,
desertinio vyno - 13-16°C,
šampano - 6-8°C.
Kartais vyno temperatūra derinama prie patiekalo temperatūros. Valgant karštus patiekalus, geriamas kambario temperatūros vynas, valgant šaltus - atšaldytas (išskyrus raudoną vyną, kuris niekuomet nešaldomas).
Vyno kokybė priklauso ne tik nuo išlaikymo, vynuogių rūšies, bet ir nuo to, kur ir kokiomis oro sąlygomis jos išaugintos.
Vynai gali būti:
- rūšiniai - pagaminti iš tam tikros rūšies vynuogių,
- kupažiniai - pagaminti iš įvairių rūšių vynuogių. Atsižvelgiant į kokybę ir išlaikymą, vynai skirstomi į:
1. Ordinarinius - neišlaikyti vynai. Jie realizuojami praėjus 3 mėn. po vynuogių apdorojimo.
2. Markinius - išlaikyti, geros kokybės vynai, pagaminti iš specialios rūšies vynuogių, išaugintų tam tikroje taroje. Jie realizuojami po dvejų metų nuo derliaus nuėmimo.
3. Kolekcinius - ypač geros kokybės vynai. Laikomi nustatytą laiką statinėse ir dvejus metus buteliuose, specialiose saugyklose, po to realizuojami.
Pagal gamybos technologiją ir sudėtį vynuogių vynai skirstomi į:
1. Paprastus:
a) sausi,
b) pusiau sausi,
c) pusiau saldūs.
2. Spirituotus:
a) stiprūs (portveinas, cheresas, madera),
b) desertiniai (muskatiniai, tokajus, kagoras).
3. Aromatizuotus:
a) stiprūs (vermutai),
b) desertiniai.
4. Putojančius (šampanai).
Šampanas. Tai vienas iš putojančių vynų. Šampano yra keturios pagrindinės rūšys:
- Šampanas (iš Prancūzijos, Šampanės provincijos) yra Dausas ir rūgštus;
- 'Cava' (ispaniškas) - sausas, rūgštus;
- 'Sekt' (vokiškas) - sausas, rūgštus;
- 'Asti' (itališkas) - saldus.
Sausas šampanas patiekiamas aukštose, plonose, tulpės formos taurėse, saldus - ant aukštos kojelės ir plačiose ties kakleliu taurėse: tuomet išlieka jo subtilus aromatas ir ne taip greitai išnyksta oro burbuliukai. Dažnai šampanas geriamas pobūvio pradžioje kaip aperityvas. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-11-03
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis9 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis17.9 KB
AutoriusAlgirdas
Viso autoriaus darbų38 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas0
Švietimo institucijaMarijampolės kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word gerimai naudingos zinios [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 9 puslapiai 
  • Marijampolės kolegija
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą