Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Medus (2)

  
 
 
123456789
Aprašymas

Medus ir jo panaudojimas. Medaus rūšys. Medus - maistas ir vaistas. Medaus vartojimas. Medus gėrimų ir konditerijos gamyboje. Receptai.

Ištrauka

Medus- tai saldi medžiaga, bičių pagaminta iš nektaringųjų augalų nektaro ir saldžiųjų išskyrų. Medus yra labai vertingas žmogaus mitybos produktas. Medaus cheminė sudėtis gana sudėtinga. Medus galutinai subręsta koriuose, čia formuojasi jo aromatas.
Meduje daugiausia yra angliavandenių: mono ir disacharidų,krakmolo bei kitų polisacharidų. Angliavandenių sudėtis priklauso nuo medaus brandos, bet vyrauja fruktozė ir gliukozė. Baltymų meduje nedaug. Dėl baltymų medus darosi drumstas, blausus, pilstant putoja. Daugiau baltymų yra lipčiaus meduje. Tamsesniame meduje yra daugiau aminorūgščių.
Meduje yra ir organinių rūgščių, obuolių, citrinos, vyno, ir kt. Medus pagal makro ir mikroelementų įvairumą pranoksta kitus produktus. Jame yra labai įvairių vitaminų: B1, B2, B6, PP, C, A, E, H, K. Šių medžiagų kiekis ir medaus aromatas priklauso nuo nektaringųjų augalų rūšies ir klimato sąlygų, (pvz., daugiau karotino turintis liepų medus yra geltonas, daugiau geležies turintis grikių medus- tamsiai rudas).
Natūralus medus klasifikuojamas pagal keletą požymių. Pagal botaninę kilmę bičių medus būna nektaro, lipčiaus ir mišrus.
Nektaro medus gali būti monoflorinis, kai bitės renka tik vienos rūšies žydinčių augalų nektarą, ir poliflorinis arba nektaro mišinys (pvz., pievų, kalnų medus). Monoflorinis medus yra akacijų, liepų, dobilų, grikių kiaulpienių, aviečių, grikių, rapsų, viržių, mažiau - kaštonų, obelų, saulėgrąžų, facelijų ir kitų augalų monoflorinis medus. Monoflorinis medus kvapnesnis (pvz., liepų). Skonis bei aromatas. Poliflorinio medaus savybės kinta pagal nektaro mišinio sudėtį.

Medus- labai maistingas produktas. Organizmas jį lengvai pasisavina. Medus turi ir vertingų gydomųjų savybių. Jis stiprina organizmą, slopina uždegimą, malšina skausmą, mažina organizmo jautrumą, lengvina atsikosėjimą, laisvina vidurius, slopina mikrobų dauginimąsi (grikių medus labiau negu liepų ar viržių). Medų pravartu vartoti vietoj cukraus (per parą ne daugiau kaip 100 g.).
Ypatingai medus turtingas mineralinėmis druskomis ir mikroelementais (kalciu, kaliu, natriu, magniu, geležimi, fosforu, siera, jodu ir kt.). Tamsusis medus yra turtingesnis mineralinėmis druskomis, nors skanesnis yra šviesusis medus. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-01-10
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis9 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis1.77 MB
Autoriusmedus
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2007 m
Klasė/kursas2
Švietimo institucijaŽemaitijos kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word gerasis ref [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 9 puslapiai 
  • Žemaitijos kolegija / 2 Klasė/kursas
  • 2007 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą