Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Sūrių įvairovė
   
   
   
-22
naudingas 0 / nenaudingas -22

Sūrių įvairovė

  
 
 
123456789101112131415161718192021222324252627282930
Aprašymas

Įvadas. Kaip gaminamas sūris. Sūris kaip maisto produktas. Sūrių grupės ir sūrių profiliai. Kuo vertingi fermentiniai sūriai? Fermentinių sūrių asortimentas Lietuvoje. Fermentinis, bet ar olandiškas? Olandiškų sūrių atsiradimas Lietuvoje. Kas lemia išskirtines "Goudos" savybes? Lietuviškas parmezanas. Kuo gi skiriasi Lietuviškas parmezanas nuo Parmigiano – Reggiano. "Geram skoniui" jau dveji. "Taurusis" Vilniaus rotušėje. "Vacsy" - "Zepter" sveikos mitybos programos naujovė. Iš ūkininkų namų ir fabriko: Goudos sūris. Pjaustomas Rytprūsių sūris: Tilžės sūris. Bel Paese sūrio pusbrolis: grietinėlės sūris. Prie alaus geriausiai tinka Weiftlackerkase. Misis Paulet tauriųjų pelėsių sūris: Stiltonas. Sūrių karalius: Bri. Rūgusio pieno sūris. Bavaria blu Mėsos vyniotinis su sūrio įdaru. Bri sūris Sarlando bri obuoliai. Grietinėlės sūris Kiaulienos bifšteksai su sūrio "skiautere". Grietinėlės sūris Sūrio skrebučiai su voveraitėmis. Ėdamo sūris Sūrio vafliai. Ementalio sūris Sūrio ragu su ryžių "karūna". Išvados.

Ištrauka

Darbas yra susijęs su sūriais. Visi žino, kad sūriai gaminami iš pieno -daugiausia iš karvių, rečiau iš avių arba ožkų. Tokius sūrius siūlo mūsų parduotuvės. Tiesa, egzotiškose vietovėse įprasta gaminti sūrius iš kupranugarių ir kumelių, elnių, buivolų arba jakų pieno, tačiau mūsų stalui jie nepatiekiami. Vadinasi, sūrį galima pagaminti iš bet kokios rūšies pieno. Specialistai ginčijasi dėl to, kiek yra sūrių rūšių. Pasauliniu mastu, jie nurodo apie 4 000. Šalis, kurioje yra daugiausia sūrių rūšių, yra Prancūzija, daugelio sūrių tėvynė. Buvęs britų premjeras seras Winstortas Churchill'is skundėsi dėl šios įvairovės. Jis manė, kad šalies, turinčios 365 sūrių rūšis esą negalima valdyti. Churchillio skaičius buvo truputį perdėtas. Iš tikrųjų pridėjus vietinius porūšius, būtų apie 250. Bet statistika galima daug ką įrodyti. Švelniai tariant, šiuo metu Vokietijoje yra apie 600 sūrių rūšių, daug daugiau nei Prancūzijoje. Taigi Vokietija pirmauja šioje srityje ir yra sūrių mėgėjų svajonių šalis. Tai galima taip pat patvirtinti tuo, kad per metus vienas gyventojas, įskaitant kūdikius ir senelius, čia suvartoja 13,3 kg. sūrio. Jeigu turėsime galvoje, kad kiekvienas vokietis prieš Pirmojo pasaulinio karo pradžią suvalgydavo tik trečdalį šio kiekio, tai galima konstatuoti, kad pomėgis sūriams labai padidėjo. Sūrius labiausiai mėgsta graikai. Tačiau yra šalių, kuriose sūriai beveik iš viso nevalgomi, pavyzdžiui, Kinija, kurios gyventojai niekada neteikė reikšmės pieno produktams. Taigi savame darbe rašysiu apie sūrius, jų įvairovę.

Kaip gaminamas sūris

Sūris, kaip apibūdina aiškinamasis žodynas, tai "iš pieno, grietinės, iš dalies nugriebto arba lieso pieno, pasukų, ožkų, avių pieno arba šių pieno rūšių ir porūšių mišinių paruoštas pieno produktas, kuriame gausu baltymų bei riebalų, gaminamas naudojant grybų, mielių ir bakterijų kultūras, rauginant arba pridedant šliužo fermento (chimozino). Atskyrus didžiąją išrūgų dalį, likęs mišinys suvalgomas šviežias arba įvairių pakopų brandumo." (Meyers Enzy-klopadisches Lexikon, 1975).
1976 metais Vokietijoje išleistame Potvarkyje apie sūrius pateikiamas paprastesnis apibūdi¬nimas: "sūriai yra švieži arba įvairių brandos laipsnių gaminiai, kurie pagaminami iš sūriams tinkamo rūgusio pieno".
Taigi sūris yra pieno koncentratas. Jis gali atsirasti tik tuomet, kai pieno baltymai priverčiami krekėti. Specialistai šį procesą vadina "krekėjimu". Tam yra dvi galimybės, kurios leidžia sūrius suskirstyti į dvi dideles grupes: viena, pieną surauginti galima pieno rūgšties bakterijomis. Čia gaunamas rūgusio pieno sūris, pavyzdžiui, Harco arba Mainco sūris. Antra, pienas sukreka, kai į jį pridedama fermento chimozino (šliužo fermento), daugiausia gaunamo iš veršelių skrandžių. Fermentinių arba grietinėlės sūrių grupei priklauso visi sūriai -kietasis, riekinis ir minkštasis sūris. Išimtį sudaro nebrandinamas sūris - varškė arba sluoksniuotas sūris. Šiuo atveju pienas rauginamas ir pieno rūgšties bakterijomis, ir fermentu. Abi rauginimo rūšys dera kartu. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-06-06
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis29 puslapiai 
Literatūros šaltiniai4
Dydis45.83 KB
Autoriusalgirduxx
Viso autoriaus darbų21 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas2
Švietimo institucijaMarijampolės kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word suriai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 29 puslapiai 
  • Marijampolės kolegija / 2 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
-22
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą