Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Bestuburiai vandens gyvūnai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Bestuburiai vandens gyvūnai

  
 
 
1234567891011
Aprašymas

Vasarinis vėžiagyvis. Vėžiai putose su builiais. Sepija su garbanėlėmis. Itališkai pagaminti juodi ryžiai su sepijomis. Vertinga vasaros dovana. Omaras termidoras. Amerikos mėgstamiausi vėžiagyviai. Keptos ant grotelių Rozenbergo krevetės. Vertingos ir be perlų. Itališkai paruoštos midijos pomidorų padaže. Populiarūs ne tik tarp pamaldžiųjų piligrimų. Skrudinti Jokūbo moliuskai. Galvakojis moliuskas – kaip strėlė. Graikiškai įdaryti kalmarai. Skanėstas atostogų metu. Graikiškai pagamintas aštuonkojis vyne.

Ištrauka

Sena vokiečių patarlė byloja: "Mėnesiai be "r" tinka kelionėms, vestuvėms ir vėžių valgymui"(vert. Pastaba: "r" raidės nėra vokiškuose gegužės, birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesių pavadinimuose). Šiandien upiniai vėžiai (Astacidae, Cambaridae, Parastacidae šeimų), iš išvaizdos panašūs į nedidelius omarus, taip retai sutinkami Europos upeliuose, upėse ir ežeruose, kad šią patarlę praktiškai pritaikyti galima itin retai.Vėžiai mėgsta lėtai tekančius, išties skaidrius vandenis ir saugius, krūmais apaugusius krantus, kur jie gali pasislėpti po akmenimis ar duobėse. Vandens užterštumas ir vėžių maro sukėlėjai turėjo pražūtingų pasekmių jų populiacijai. Sunku net įsivaizduoti, kad seniau pas mus veisėsi daugybė vėžių, ir jie netgi buvo eksportuojami. Savo vėžių gausybe XVII ir XVIII amžiais Brandenburgo turgus buvo toks garsus, kad vienas amžininkas pasakojo:" Iš visų kitų Vokietijos žemių, ko gero tik Brandenburgo turgus gali puikuotis didžiausiu vėžių laimikiu, ir nėra tokios vasaros dienos, kad iš Berlyno išvykstantys pašto bei krovininiai vežimai neišvežtų gausybės to gero". Išplitus geležinkelių tinklui, brandenburdiškis Oderio vėžys. Regioninė tauriųjų vėžių (Astacus actacus) forma, greituoju naktiniu traukiniu patekdavo iš Berlyno net į Paryžių, per metus taip susidarė maždaug 150 000 kg gardžiųjų vėžiagyvių, Visoje Europoje taip pat buvo vertinami Vengrijos bei Austrijos vėžiai Prie mėgstamiausių buvo priskiriami Eichšterio vėžiai iš pietų Vokietijos. 10 – 12 cm ilgip vėžiai buvo vertinami labiau už omarus. Vėžius gaudydavo rafinuotu metodu. Dygliakrūmio gabalėlį apkaišiodavo žuvies gabalėliais, kurie tarnaudavo kaip jaukas, ir sutemus jį padėdavo į upę. Ryte ten įstrigdavo naktį medžioję alkani vėžiai ir baigdavo savo dienas verdančiame puode. Prie didžiausių vėžiagyvių garbintojų priklauso švedai ir suomai, kurie rūgpjūtį prie savo ežerų, dideliame draugų būryje organizuoja vėžių vaišes. Tam vėžiai dar išvakarėse išverdami, prifarširuojami šviežių krapų ir kitą dieną sukertami su karštais skrebučiais, karštu sviestu ir dideliu kiekio akvavito ar degtinės. Upiniai vėžiai užima svarbią vietą ir Cajun – virtuvėje Luizijanoje. Ten jie gyvena Misisipės- Deltos upių gyslose. Dėl didelės paklausos jie veisiami ir vandens grioviuose, naudojamuose ryžių auginimui, ir eksportuojami į Švediją bei Suomiją.

Vėžiai putose su builiais

1 ryšelis krapų ir šviežių daržovių sriubai rinkinys (morkų, salierų. Porų, petražolių ir t.t.)
1 litras daržovių sultinio
druskos
po 1 arbatinį šaukštelį pipirų žirneliais ir kadagio uogų
2 lauro lapai
24 gyvi upiniai vėžiai
4 cl akvavito
2 kiaušinių tryniai
1 ryšelis builių (apie 20 g)
be to : virtuvinis rankšluostis

Krapus nuplaukite ir stambiai sukapokite. Daržoves nuvalykite ir supjaustykite smulkiais šiaudeliais. Įkaitinkite ir pagardinkite druska sultinį. Į jį suberkite pipirus, kadagio uogas ir įmeskite lauro lapus, viską virkite 15 minučių ant nedidelės ugnies. Sukratę krapus ir pjaustytas daržoves, dar pavirkite 15 minučių. Šalia užvirinkite pilną vandens didelį puodą, pasūdykite 1 arbatiniu šaukšteliu druskos. Imkite po 4 vėžius ir virkite juos 3 minutes, išėmę kiaurasamčiu, sudėkite į daržovių sultinį. Čia dar 6 minutes palikite vėžius prisitraukti ir sudėję ant iš anksto pašildytos didelės lėkštės, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu, kad neatvėstų. Norėdami paruošti builių putėsius, į nerūdijančio plieno dubenį įpilkite 1/8 litro šiek tiek atvėsinto daržovių ir vėžių sultinio. Taip pat į jį supilkite akvavitą ir plaktus kiaušinio trynius.. Laikydami virš karšto vandens, plakite plakikliu, kol suputos ir po to sutirštės, pagardinkite druska. Sukapokite ir įmaišykite builių lapelius. Vėžius patiekite builių putose.
Valgykite su šiek tiek pakepintu, šiltu prancūzišku batonu.
Užgerkite atšaldytu akvavitu. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-02-28
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis9 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis187.66 KB
AutoriusGabis
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Mokytojas/DėstytojasV. Karbauskienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word zuvys [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 9 puslapiai 
  • Kauno kolegija
  • V. Karbauskienė
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą