Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Mitybos teorijų principai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Mitybos teorijų principai

  
 
 
12345678910111213141516171819202122
Aprašymas

Įvadas. Herberto M. Šeltono produktų derinimo sistema. Kaip reikia maitintis. Tinkamas maisto derinimas. Mityba pagal kraujo grupes. Vengtini maisto produktai. Rekomenduojami maisto produktai. Rekomenduojami maisto papildai. Vegetarizmas. Vegetarizmo priežastys. Vegetarinė dieta. Tiriamoji dalis. Išvados.

Ištrauka

Temos aktualumas. Norėčiau panagrinėti keletą sveikos mitybos sistemų, taip atskleisdama tinkamą mitybos būdą.
Problema. Labai daug žmonių neteisingai maitinasi, tai sukeldami didelį pavojų savo sveikatai.
Tikslas. Apibūdinti tris sveikos gyvensenos sistemas ir ir sužinoti apie žmonių mitybos polinkius.
Uždaviniai. 1. Apibūdinti tris skirtingas mitybos sistemas.
2. Ištirti įvairaus amžiaus žmonių supratimą apie sveiką mitybą.
3. Palyginti apklaustų žmonių mitybos polinkius.
4. Padaryti išvadas.
Oblektas. Maisto ruošimo technologijos pagrindai.

2. HERBERTO ŠELTONO PRODUKTŲ DERINIMO SISTEMA
Herbertas M. Šeltonas (1895-1985) – įžymus Amerikos gydytojas higienistas, humanistas ir švietėjas, stambiausias XX amžiaus Natūraliosios Higienos atstovas, kelių universitetų garbės daktaras.
Pasak Herberto M. Šeltono, mityba – tai suma visų procesų ir funkcijų, lemiančių organizmo augimą ir vystymąsi, palaikymą ir atstatymą, jo reprodukciją. Tai – audinių atstatymas, o ne tiesiog riebalų kaupimas arba gyvybinių jėgų stimuliavimas.
Maistą mes apibrėžiame kaip bet kurią medžiagą, kurios elementai sugeba kisti ir iš tikrųjų formuoja organizmo audinių ir skysčių sudedamąsias dalis ir kurias organizmas naudoja bet kurioms funkcijoms atlikti.
Žmogaus organizmą sudaro 22 pagrindiniai cheminiai elementai:
deguonis anglis kalcis kalis arsenas
vandenilis azotas fosforas manganas magnis
natris litis cinkas bromas
silicis jodas chloras nikelis
geležis siera fluoras varis
2.1. Kaip reikia maitintis
Visada reikai stengtis valgyti tada ir tokiomis sąlygomis, kuriomis maistas geriausiai virškinamas. Kai kurios aplinkybės virškinimą skatina, tuo tarpu kitos jį slopina.
Pagrindinės taisyklės yra šios:
1. Valgyti tik jaučiant alkį.
Jeigu valgome nebūdami išalkę, o mūsų subtilūs skonio jutimai numarinti dėl rajumo ir uždarų bei prieskonių, alkoholio ir t.t. vartojimo, skonis nustoja būti patikimu gidu. Nesugadintas alkio instinktas ypač jautriai reaguoja į maistą, kurio organizmui labiausiai reikia, nesugadintas skonis padeda gauti didžiausią malonumą ir pasitenkinimą nuo vienos arba kelių produktų rūšių, kurių reikia žmogui. Šis skonis bus patenkintas iš karto suvalgius tiek maisto, kiek reikia organizmui.
2. Niekuomet nevalgyti esant skausmams, psichiniam ir fiziniam negalavimui (diskomfortui).
Jeigu valgant jaučiamas diskomfortas, sunkumas skrandyje arba žarnyne, reiktų nevalgyti, kol grįš komfortas. Tai visuomet diktuoja instinktas.
Skausmai, uždegimai, pakilusi temperatūra – visa tai trukdo išsiskirti virškinimo sultims, nutraukia "alkanus susitraukimus", iškriepia maisto skonį, atitraukia nervų energiją nuo virškinimo organų ir dėl to sutrinka virškinimas.
Karščiuojančiam ligoniui reikia badauti, o ne valgyti. Kuo mažiau energijos turi žmogus, tuo mažiau įvairų maistą ir tuo mažesnį jo kiekį organizmas gali suvirškinti.
3. Niekuomet nevalgyti prieš pat didelį fizinį ir protinį darbą arba tuoj po jo.
Normaliam virškinimui reikia beveik visiško viso organizmo dėmesio. Valgymas jau savaime yra darbas, ir jis turi būti atskirtas nuo visų kitų fizinio ir protinio darbo rūšių. Nė vieno maisto negalima valgyti, kol organizmas negaus protinio ir fizinio poilsio fiziologiniam atsipalaidavimui ir pasiruošimui virškinti.
Sunkus valgis pavargus nuo fizinio ir protinio darbo tikrai sukels nevirškinimą, negalavimą ir nesugebėjimą dirbti dėl skrandžio sulčių trūkumo. Poilsis, ypač miegas tikiomis sąlygomis yra svarbesnis negu valgis. Valgyti galima pradėti atsipalaidavus ir pailsėjus. Jokio maisto negalima valgyti prieš vonią ir po jos. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-10-26
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis20 puslapių 
Literatūros šaltiniai3
Dydis64.1 KB
Autoriusjurgita
Viso autoriaus darbų4 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/Dėstytojaslekt. Danutė Jakštienė
Švietimo institucijaVilniaus kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word MPT referatas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 20 puslapių 
  • Vilniaus kolegija / 3 Klasė/kursas
  • lekt. Danutė Jakštienė
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą