Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Maitinimo organizavimas (2)
   
   
   
-2
naudingas 0 / nenaudingas -2

Maitinimo organizavimas (2)

  
 
 
12345678910111213
Aprašymas

Viešbučio restoranų ir barų serviruotės elementai. Bendros serviravimo taisyklės. Pusryčių stalas. Pietų stalas. Vakarienės stalas. Pobūvio serviruotė. Aptarnavimo viešbučio kambariuose organizavimas. Aptarnavimo ypatumai. Kambarių – apartamentų barų paskirtis. Turistų grupių maitinimo restorane suderinimas, paraiškų parengimas. Parengti vienos dienos meniu (3 kartų maitinimas: pusryčiai, pietus, vakarienė) turistų grupių maitinimui (Kanada, Bulgarija). Vienos dienos valgiaraštis turistams iš Bulgarijos. Vienos dienos valgiaraštis turistams iš Kanados.

Ištrauka

Stalo serviravimas priklauso nuo daugelio dalykų: aptarnavimo būdo, dienos meto, patiekalų kiekio, svečių sudėties ir skaičiaus, progos, meniu,vaišių organizavimo vietos. Labai svarbu valgančiojo nuotaika, nes įsisavinant maistą, dalyvauja ir nervų sistema.todėl maistingus, skaniai pagamintus patiekalus svečiams reikia patiekti gražiai papuoštus ant estetiškai padengtų stalų. Pagrindinė serviravimo taisylė – griežtai laikytis vieno stiliaus, naudoti vieno komplekto indus, derinti prie jų staltieses, servetėles. Šiuolaikinei serviruotei būdingas pabrėžtinai dalykiškas, paprastas stilius. Indai, įrankiai, servetėlės ir visas stalo apipavidalinimas – griežtokas, saikingas, vengiama per didelio puošnumo. Pirmiau patikrinama, ar tvirtai stovi stalas, po to jis apdengiamas specialia staltiese. Ant jos tiesiama vaišėms skirta staltiesė. Jei reikia tiesti kelias staltieses, pradedama nuo įėjimo pusės tolimesniojo stalo galo. Staltiesių vidurinis linkis eina per stalo vidurį, šoninės lenkimo linijos lygiagrečios su vidurine. Staltiesių linkis ant visų stalų turi eiti ta pačia kryptimi. Jos turi būti gerai išlygintos, nesusiglamžiusios. Staltiesės iš stalo šonų ir galų turi būti nukarusios vienodai. Staltiesės turi būti 60 – 80 cm ilgesnės už stalą. Ant apvalių stalų jos aptiesiamos taip, kad kampai nusvirtų ant stalo kojų ir jas uždengtų. Dabar vėl madingos siauros staltiesės, permestos ant stalo ar uždėtos sukryžiuojant kelias arba uždedant įstrižai ant stalo. Be vaišių stalo salėje gali būti ir pagalbinių staliukų. Jie užtiesiami staltiesėmis, kurios turi būti nukarusios beveik iki grindų (5 – 10 cm iki grindų). Kad staltiesės taip greit nesusiteptų, ant jų gali būti aptiesiamos staltiesėlės. Pagalbinių staliukų kiekis parenkamas pagal tokią normą: vienas staliukas 12 – 15 svečių.
Kėdės sustatomos prie stolo vienodu atstumu, vienam svečiui skiriama maždaug 80 centimetrų. Jas galima sustatyti tiesiai prie stalo arba pakreipiant link garbingojo svečio. Kėdės sėdynės kraštas turi būti po staltiesės kraštu.
Prieš patiekiant patiekalus, rekomenduojama ant stalo išdėstyti būtinus aksesuarus – gėlių vazelę, druskinę, pipirinę, peleninę, kurios padedamos stalo viduryje arba laisvoje stalo pusėje. Žiūrint nuo durų, pirmiausia turi stovėti druskinė, o už gėlių – peleninė.
Dėstant ant stalo lėkštes, orientuojamasi į kėdę ir laikomasi simetrijos. Kėdės sėdynės kraštas turi būti po staltiesės kraštu, o polėkštės ir stalo įrankiai turi gulėti tiesiai prieš įrankius, esančius kitoje stalo pusėje. Serviruotės centrą žymi servetėlė arba padėklinė lėkštė. Polėkštės arba padėklinės lėkštės yra kiek didesnės už didlėkštes, todėl jos yra tik dekoratyvinis stalo akcentas. Tokias lėkštes racionalu naudoti tik iškilmingiems šventiniams pietums ar atitinkamos klasės restoranuose. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-05-28
DalykasKulinarijos namų darbas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasNamų darbai
Apimtis12 puslapių 
Literatūros šaltiniai3
Dydis27.95 KB
Autoriusruta
Viso autoriaus darbų5 darbai
Metai2007 m
Klasė/kursas3
Švietimo institucijaVilniaus kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word maitinimo organizavimas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Namų darbai
  • 12 puslapių 
  • Vilniaus kolegija / 3 Klasė/kursas
  • 2007 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
-2
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą