Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Atskirų pasaulio regionų mitybos ypatumai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Atskirų pasaulio regionų mitybos ypatumai

  
 
 
12345678910
Aprašymas

Įvadas. Pasaulio virtuvių skoniai ir jų perimamumas XX amžiaus visuomenėje. Lietuviškos sriubos pasaulinės virtuvės atspindyje.

Ištrauka

Mityba, suvartojamo maisto asortimentas bei kokybė turi didelės reikšmės žmogaus sveikatai. Pagrindiniai racionalios mitybos principai: subalansuoti reikiamą ir gaunamą energiją; patenkinti organizmo poreikį tinkamu maisto medžiagų kiekiu bei jų santykiu; laikytis mitybos režimo. Šių principų laikymasis yra viena iš žmogaus sveikatos, darbingumo ir ilgaamžiškumo sąlygų. Tačiau šiuolaikiniam žmogui jau nebepakanka vien tik laikytis klasikinių, dažnai įprastų mitybos principų.
Problematika. Žmogaus organizmui galioja amžinieji gyvosios gamtos dėsniai. Jam reikalingas švarus oras ir vanduo, sveikas ir visavertis maistas. Audringa XX amžiaus antros pusės mokslinė techninė pažanga visame pasaulyje labai pablogino aplinkos sąlygas, gyvenimo ritmas tapo daug intensyvesnis, pakito vartojamo maisto kokybinė sudėtis. Pasiekti, kad racione būtų visi būtini maisto komponentai, pasidarė nelengva dėl keleto priežasčių.
Išplinta "etniniai" maisto produktai, o tai reiškia, kad virtuvėje bus derinami įvairių kultūrų patiekalai. Kultūrų susiliejimas ypač juntamas Vaka¬ruose, kurie jau perima rytietiškas mitybos tradicijas. Per pastaruo¬sius dvidešimt metų labai padaugėjo rytietiškų ir graikiškų restora¬nų Australijoje, o Jungtinėse Amerikos Valstijose daugėja vietnamie¬čių, korėjiečių ir japonų restoranėlių.
Aktualumas. Dabar drąsiai galima pasakyti apie bendrą virtuvės prestižo kėlimą, o kas su tuo susiję – ir maisto gamybos namuose populiarėjimą. Tai natūraliai sąlygoja ir didesnį įvairesnių prieskonių vartojimą. Pasak V. Juodickio, šiuo metu virtuvėje vyrauja dvi kryptys: viena Rytų (tai ir japonų, kinų, tajų, malaiziečių, taip pat tadžikų, uzbekų, kaukazietiškos), kita – europietiška, akcentuojant Viduržiemio jūros regiono virtuvę. Šiose virtuvėse tradiciškai vartojama daug ir įvairių prieskonių. Visi žino terminą – "švediškas stalas". Ši vaišinimo maniera atėjusi iš Švedijos senųjų laikų, kai iš visos retai apgyventos šalies susirinkdavo svečiai, kurie turėjo būti greitai pavaišinami. Tada įvairūs patiekalai (paprastai būdavo patiekiami negreit gendantys patiekalai – sūdytos silkės, virtų daržovių salotos, kietai virti kiaušiniai, taip pat sumuštiniai) buvo išdėliojami ant bendro stalo, kur kiekvienas svečias pasirenka patiekalus pagal savo skonį. O kiek dar yra nežinomų patiekalų ant mūsų stalo, kurie skatina pasidomėti jų priešistore. Vadinasi, vartotojui natūraliai tenka susipažinti su įvairių pasaulio virtuvių tradicijomis, kurias trumpai ir analizuoja šis darbas.
Tikslas – apžvelgti pasaulio regionų mitybos ypatumus ir išanalizuoti vieną iš pasaulio virtuvės patiekalų – sriubas.
Pastraipų pabaigoje nurodomi apibendrinimai ir išvados. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2008-04-10
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis7 puslapiai 
Literatūros šaltiniai7
Dydis20.06 KB
Autoriusmaretta
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2008 m
Klasė/kursas4
Švietimo institucijaŠiaulių Universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word pasaulio reg mityba ref daiva [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 7 puslapiai 
  • Šiaulių Universitetas / 4 Klasė/kursas
  • 2008 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą