Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Grūdai ir jų produktai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Grūdai ir jų produktai

  
 
 
1234567891011
Aprašymas

Grūdai. Pagrindinės grūdinės kultūros. Kruopos. Kruopų cheminė sudėtis ir maistinė vertė. Kruopų asortimentas. Kruopų klasifikacija. Kokybės rodikliai. Miltai. Makaronų gaminiai.

Ištrauka

Grūdai yra pagrindinios žemės ūkio produktas. Iš jų gaminami miltai, kruopos, duonos ir pyrago gaminiai, makaronų gaminiai. Naudojama pašarams, krakmolui, spiritui ir alui gaminti.
Pagrindinės grūdinės kultūros priklauso trims botaninėms šeimoms:
1) varpinė ( kviečiai,rugiai, miežiai, avižos, ryžiai ir kt. ),
2) grikinių ( grikiai ),
3) ankštinių ( žirniai, pupulės, soja, lešiai ).
Visų varpinių kultūrų grūdo sandara yra vienoda. Grūdą sudaro šios dalys:
1) vaisinės ie sėklinės luobėlės ( sudaro 6-8 % jo svorio )
2) aleuroninis sluoksnis ( 5-9% )
3) branduolys ( endospermas ) ( 80-82% )
4) gemalas ( 3-5% )
Grūdo luobelės susideda iš ląstelienos, kurios orgabizmas nepasisavina mineralinių medžiagų. Aleuroniniame sluoksnyje yra daug baltymų, riebalų, cukraus, tačiau šios medžiagos padengtos storu ląstelienos apvalkalu, kuris sunkiai virškinamas.
Branduolys ( endospermas ) –– vertingiausia grūdo dalis. Jame daug krakmolo (78%), baltymų (13%), taip pat yra cukraus (3,5%), ląstelienos (0,1%), mineralinių medžiagų (0,5%).
Grūdo gemale yra daug baltymų (37,5), riebalų (15%), cukraus (25%), bet vertę mažina didelis riebalų kiekis, kuris, laikant grūdus, greitai genda (apkarsta). Todėl perdirbant grūdus į miltus ir kruopas, stengiamasi plėveles aleuroninį sluoksnį ir gemalą pašalinti.

Pagrindinės grūdinės kultūros

Kviečiai. Tėvynė – Sirija, Irakas, Turkija. Pagal sėjos laiką kviečiai skirstomi į žieminius ir vasarinius. Pagal botanines ypatybes – į minkštuosius ir kietuosius kviečius. Minkštųjų kviečių grūdas yra rausvos spalvos, išilgai eina gili vagutė, turi ryškią barzdelę, pusiau trapus arba miltingas. Kietųjų kviečių grūdas pailgas, briaunotas, gintarinės spalvos, trapus. Kietieji kviečiai turi daugiau baltymų negu minkštieji, todėl iš jų gaminami krupmilčiai, manų kruopos, jų pridedama į miltus, nes pagerina kokybę.
Rugiai – viena iš seniausių grūdinių kultūrų. Jie atsparūs šalčiams, nereiklūs dirvai ir klimatui. Grūdo išvaizda ir struktūra panaši į kviečio grūdą, tik branduolys mažesnis, daugiau turi luobelių ir yra pailgesnės formos. Jo spalva būna pilkai žalia ( stambesnio grūdo ), geltona, ruda. Naudojami miltų, spirito gamybai.
Tritikalė – kviečių ir rugių hibridas. Tai žieminų grudinė kultūra. Grūdas stambesnis, turtingesnis pilnaverčių lengvai virškinamų baltymų. Tritikalės miltų savybės artimos kvietinių miltų. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2008-06-26
DalykasKulinarijos konspektas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasKonspektai
Apimtis8 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis18.26 KB
Autoriuskristina
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2007 m
Klasė/kursas1
Mokytojas/DėstytojasReda Dilienė
Švietimo institucijaUkmergės technologijų ir verslo mokykla
Failo pavadinimasMicrosoft Word grudai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Konspektai
  • 8 puslapiai 
  • Ukmergės technologijų ir verslo mokykla / 1 Klasė/kursas
  • Reda Dilienė
  • 2007 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą