Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Meksikiečių virtuvė
   
   
   
1
naudingas +1 / nenaudingas 0

Meksikiečių virtuvė

  
 
 
1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435
Aprašymas

Įvadas. Bendra šalies apžvalga. Meksikos istorija. Ekonominės žinios. Kultūra ir tradicijos. Jausminga meksikiečių virtuvė. Iš pradžių buvo kukurūzai. Majų virtuvė. Tortilijų variantai. Čiapo virtuvė. Meksikos įlankos virtuvė. Septynių padažų kraštas. Padažai. Kaktusas – piktžolė ar maistas? Ką mėgsta meksikiečiai Gėrimai. Rudasis auksas, gintaro geltonumo saldumynas. Saldus Meksikos gyvenimas. Aitriosios paprikos. Spalvingos tautos spalvinga virtuvė. Pueblos virtuvė. Saldu, sultinga ir spalvinga. Prietaringa egzotika. Receptai.Tortijijos iš kukurūzų. Tortilijos su vištiena. Takos su krevetėmis. Moliūgų garnyras. Meksikietiškas avokado padažas. Aštrus meksikiečių troškinys. Žuvies salotos. Žaliųjų citrinų sriuba. Įdarytos aitriosios paprikos su graikinių riešutų padažu. Žuvis paruošta verakrusietiškai. Sūdytos džiovintos menkės, paruoštos meksikietiškai. Jautiena su kaktusų lapais. Šerniena su kukurūzų burbuolėmis. Įdaryti pyragaičiai. Išvados.

Ištrauka

Šio darbo tikslas išnagrinėti meksikiečių virtuvės ypatumus, pateikti keletą receptų.
Meksika – trečioji pagal dydį Lotynų Amerikos šalis, kurioje sumišę skirtingos kultūros ir tautos.
Meksikiečių virtuvės šaknys siekia actekų laikus, tad nenuostabu, kad ji tokia populiari visame pasaulyje. Ši virtuvė žaižaruoja tikrais prieskonių fejerverkais, ryškiomis spalvomis ir plačia priedų gama. Indėnų virtuvės savitumas kartu su ispanų, azijiečių ir rytiečių virtuvės aromatais bei prieskoniais atskleidžia tai, kas gardžiausia. Įvairiai papuoštos, turinčios daug vitaminų aitriosios paprikos džiugina gomurį ir akį. Kiauliena, jautiena, ožkiena, ėriena arba vištiena troškinama senoviškais metodais: suvyniota į lapus arba moliniuose induose. Egzotikos mėgėjai gali paragauti kepintų agavos kirmėlių, arba nepaprastųjų actekų ikrų – uodų lervų. Gatvėse prie kiekvieno kampo siūloma tortilijų – paplotėlių iš kukurūzų miltų. Tortilijos atstoja duoną.
Šiame darbe apžvelgsiu pagrindinius meksikiečių virtuvės ypatumus, virtuvės istoriją, panagrinėsiu įvairių regionų maitinimosi papročius. Pateiksiu keletą receptų, iš kurių net išrankiausias asmuo išsirinktų ką paragauti.


Oficialus pavadinimas – Jungtinės Meksikos Valstijos.
Geografinė padėtis – Meksika išsidėsčiusi Šiaurės Amerikos žemyno pietuose. Šiaurėje ribojasi su Jungtinėmis Amerikos valstijomis (Kalifornija, Arizona, Naująja Meksika ir Teksasu), rytinius krantus skalauja Atlanto vandenyno Meksikos įlanka ir Karibų jūra, pietuose – Gvatemala ir Belizu, o vakaruose – Ramusis vandenynas.
Plotas – 1 958 201 km2
Bendras sienų ilgis - 13 868 km, iš kurių 9 600 km praeina jūros pakrante.
Gyventojų skaičius – 92 000 000. Metisai 55%, indėnai 29%, kreolai ir baltieji 15%, kiti 1%.
Reljefas – du trečdalius teritorijos užima kalnuotos vietovės, todėl vidutinis aukštis yra 2000 metrų virš jūros lygio. Tačiau čia yra ir tropiniai miškai, ir saulės išdegintos dykumos. Tik dešimtadalis šalies teritorijos tinkamas žemdirbystei Centrinėje šalies dalyje esančio Meksikos kalnyno šiaurėje vyrauja pusdykumės ir dykumos su kserofiline augalija (kaktusais, agavomis), mimozų krūmokšniais, pietuose ir pakrantėse – savanos. Šalies pietuose ir pietvakariuose auga daugiausia tropiniai miškai, rytiniuose šlaituose – drėgni visžaliai, vakariniuose – sausi, daugiausia spygliuočių, papėdėse – lapus metantieji miškai. Miškai užima apie 17 % visos teritorijos. Šalį iš šiaurės į pietus kerta dvi kalnų grandinės: Vakarų Soera Madrė ir Rytų Siera Madrė. Aukščiausia viršūnė – Orisaba 5747 m. gausu vulkanų. Didžiausias ežeras – Chalapa. Ilgiausia upė – Rio Balsas. Jukatano pusiasalis – žemuma.
Klimatas – Meksika nėra vien karščio nualinta, kaktusais apaugusi dykvietė. Klimato įvairumą apsprendžia didelė teritorija ir reljefo įvairumas, bet daugumoje karščiausi ir drėgniausi yra gegužės-spalio mėnesiai. Karštajai zonai priklauso Jucatan pusiasalis ir Rio Balsas upės slėnis. Čia vidutinė oro temperatūra yra aukštesnė nei 25°C, o vasarą ji pakyla net iki 40°C. Nuosaikiajai zonai priklauso 900 – 1500 metrų aukštyje plytinčios žemės. Čia vidutinė oro temperatūra svyruoja tarp 15 - 21°C. Kildami aukščiau atsiduriame šaltojoje zonoje, kurioje vidutinė oro temperatūra 13 - 18°C. Nuo rugpjūčio iki lapkričio mėnesio – liūčių sezonas.
Kalba – ispanų,
Religija – Romos katalikai,
Pinigai – pesas lygus 100 sentavų.
Laikas – Meksikoje yra trys laiko juostos. Bendras Neksikos laikas – minus 6 valandos Grinvičo laiko.
Sostinė – Mechikas ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-05-15
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis33 puslapiai 
Literatūros šaltiniai10
Dydis2.8 MB
AutoriusRasa
Viso autoriaus darbų3 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Mokytojas/DėstytojasD. Dapkienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word meksikieciu virtuve [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 33 puslapiai 
  • Kauno kolegija
  • D. Dapkienė
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą