Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Maitinimo organizavimas ir aptarnavimas (2)
   
   
   
1
naudingas +4 / nenaudingas -3

Maitinimo organizavimas ir aptarnavimas (2)

  
 
 
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051
Aprašymas

Pobūviai. Pobūvių rūšys. Pobūvio organizavimas. Užsakymo priėmimo tvarka. Stalų formos. Pasiruošimas pobūviui. Patiekalų patiekimo metodai. Individualus aptarnavimas. Aptarnauja vienas padavėjas. Aptarnavimas dviese. Grandininis aptarnavimas. Prancūziška aptarnavimo sistema (chef~de-rang). Amerikietiška aptarnavimo sistema. Rusiška aptarnavimo sistema. Užsakymų priėmimas Pobūviams ir jų organizavimas. Pasiruošimas pobūviui. Svečių susodinimas. Banketai daliniu aptarnavimu Ir jų charakteristika. Banketas, kurį pikiai Aptarnauja padavėjai. Serviravimas. Banketo aptarnavimas. Švediškas stalas. Pobūvis furšetas. Banketo furšeto aptarnavimas. Kokteilis furšetas arba baras – kokteilis. Organizuojant kokteilį gali būti keli variantai. Kokteilis furšetas. Kavos ir arbatos stalo ypatumai. Kavos receptūros. Arbatos receptūros. Naujųjų metų stalas. Naujųjų metų valgiaraštis. Kalėdų stalas. Kalėdų stalo valgiaraštis. Lietuviško stalo dengimo ypatumai. Lietuviško stalo valgiaraštis. Bridžo vakarėlis. Valgiaraštis keturiems asmenims. Vaikų vaišių stalas. Vaikų vaišių meniu. Gedulingų pietų stalas. Gedulingų pietų valgiaraštis. Medžiotojų stalas. Medžiotojų stalo valgiaraštis. Kūčių vakarienės stalo ypatumai. Vestuvinio stalo dengimo ypatumai. Sidabrinių ir auksinių vestuvių stalo dengimo ypatumai. Vestuvinio stalo valgiaraštis. Piknikai, jų ypatumai ir aptarnavimas. Oficialių delegacijų, vyriausybės narių, aukštų užsienio svečių bei visuomenės veikėjų Priėmimas ir aptarnavimas. Priėmimai. Priėmimų rūšys ir ypatumai. Meniu sudarymas. Konferencijų, simpoziumų, pasitarimų, Derybų dalyvių aptarnavimas.

Ištrauka

POBŪVIŲ RŪŠYS
Iškilmingi įvykiai dažniausiai pažymimi šventiniais pobūviais: iškilmingais pusryčiais, pietumis, vakariene. Suruošti šventinį pobūvį maitinimo įmonei ne tik garbė, bet ir didelis bei atsakingas darbas. Pobūviai gali būti oficialūs ir neoficialūs.
Oficialūs pobūviai rengiami įvairių sutarčių pasirašymo, nacionalinių švenčių, oficialiu vizitų proga.
Neoficialius pobūvius rengia organizacijos ar asmenys. Paprastai tai būna iškilmingi šventiniai pietūs ar vakarienė.
Priklausomai nuo aptarnavimo formos pobūviai skirstomi į:
pobūvius, visiškai aptarnaujamus padavėjo,
pobūvius, iš dalies aptarnaujamus padavėjo,
pobūvį – furšetą,
kokteilių pobūvį,
kokteilių furšetą,
arbatėlę,
kavutę,
mišrų pobūvį

11.1. POBŪVIO ORGANIZAVIMAS

Organizuojant pobūvį, labai svarbu turėti tikslią informaciją, todėl su užsakovu aptariamos visos detalės, padėsiančios sėkmingai organizuoti bet kokios aptarnavimo formos pobūvį.

UŽSAKYMO PRIĖMIMO TVARKA
Užsakymas priimamas vadovaujantis šiais punktais:
• Pobūvio rušis?
• Diena, laikas
• Užsakovo pavardė, titulas.
• Užsakovo telefono numeris, adresas.
• Atstovas (kuriam paskirta rūpintis užsakymu).
• Kam siųsti sąskaitą (jeigu užsakovas ir mokėtojas ne tas pats ).
• Asmenų skaičius.
• Patalpos dydis, apipavidalinimas.
• Stalų formos.
• Stalų ir salės papuošimas.
• Valgiaraštis: tekstas, apipavidalinimas.
• Rūkalai.
• Patalpų nuoma.
• Pasižymėti, kokia pinigų suma palikta avansu. Asmens, palikusio avansą, parašas.
• Informacija virtuvės šefui apie valgiaraštį, reikalingus produktus, personalą.
• Informacija barui apie pageidaujamus gėrimus.
• Informacija apie techninius įrengimus: mikrofonas, telefonas, šokių aikštelės paruošimos.
• Ypatingi pageidavimai: muzika, peleninės (reikalingos ant kiekvieno stalo ar ne), kaip susodinti svečius.

Stalų formos
Kokį stalą parinksime, priklauso nuo žmonių skaičiaus, nuo salės, kurioje vyks pobūvis, jos plano (kur yra langai, kolonos), nuo apšvietimo.

10.2.3. Pasiruošimas pobūviui

• Perduodama informacija į virtuvę.
• Perduodama informacija į barą.
• Numatomas stalų skaičius, forma, ilgis.
• Parenkamos staltiesės.
• Parenkamos staltiesės pagalbiniams staliukams.
• Apskaičiuojama, kiek reikės indų, įrankių stalams serviruoti.
• Apskaičiuojama, kiek reikės indų patiekalams patiekti.
• Sudaroma svečių susodinimo schema.
• Sudaroma svečių aptarnavimo schema.
• Numatomas padavėjų skaičius.
• Apskaičiuojama, kiek reikės servetėlių stalams serviruoti.
• Numatomas servetėlių skaičius svečiams (+ 20 proc).
• Numatomas servetėlių skaičius padavėjams, aptarnaujantiems pobūvį (po 3 servetėles kiekvienam).
• Numatomas padavėjų rankšluostėlių skaičius (po 4 kiekvienam padavėjui).

Pobūvių staltiesė turi būti 60 -80 cm ilgesnė už stalą. Furšetinio stalo staltiesė turi būti nuleista per 5 – 10 cm nuo grindų. Pagalbiniai staliukai užtiesiami analogiškai. Pobūvį aptarnaujantys padavėjai turi mūvėti baltas pirštines.

• Patikrinama, ar tvirtai stovi stalai.
• Stalai uždengiami minkšta danga.
• Uždengiami staltiese.
• Sustatomos kėdės viena nuo kitos per 20 – 25 cm.
• Pirmiausia serviruojamas pavyzdinis stalas, po to serviruojami visi stalai.
• Serviruojama nuo stalo centro stalo galų link. Priešingoje stalo pusėje lėkštės dedamos simetriškai padėtosioms.

Kitas serviravimo būdas – nuo stalo galų centro link. Po to iš abiejų pusių simetriškai išdėstomos padėklinės lėkštės stalo šonuose.
• Padėjus indus ir įrankius, statomi stiklo indai.
• Prieskonių indeliai dedami į kas antrą vietą, druska – kairėje, pipirai – dešinėje pusėje.
• Valgiaraštis padedamas virš įrankių arba greta jų.
• Dešinėje, priešais indus ir įrankius dedamos kortelės su svečio pavarde (jei stalų daug, kortelėje nurodomas ir stalo numeris).
• Stalai numeruojami, jei jų yra daug. Numeriai pastatomi ant stalų.
• Salėje ant specialaus staliuko padedama stalų išdėstymo ir svečių susodinimo schema.
• Ant pagalbinių staliukų sudedama indų, Įrankių, stalo užtiesalų pamaina. Lėkštės dedamos krūvelėmis, taurės sustatomos grupėmis, surūšiuoti įrankiai taip pat sudedami krūvelėmis.
• Į šildymo aparatą sudedamos seklios lėkštės ir puodeliai.
• Ant staliuko sudedami iš anksto atnešti buteliai su gėrimais.

Butelių etiketės atsukamos į svečių pusę.
0,5 valandos prieš atvykstant svečiams turi būti viskas paruošta. Stalai papuošiami gėlėmis. Metrdotelis sukviečia padavėjus ir informuoja juos apie pobūvio ypatumus:
valgių patiekimo tvarką,
aptarnavimo nuoseklumą,
primena aptarnavimo techniką,
paskirsto padavėjams pareigas: vieniems paveda tiekti valgius, kitiems – gėrimus, tretiems – aptarnauti svečius kavos salėje, nurinkti indus, taip pat nurodo padavėjams aptarnavimo zonas. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-10-27
DalykasKulinarijos konspektas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasKonspektai
Apimtis51 puslapis 
Literatūros šaltiniai0
Dydis118.1 KB
AutoriusJurate
Viso autoriaus darbų27 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas3
Švietimo institucijaVilniaus kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Maitinimo organizavimas ir aptarnavimas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Konspektai
  • 51 puslapis 
  • Vilniaus kolegija / 3 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+4
-3
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą