Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Prancūzų virtuvė
   
   
   
1
naudingas +1 / nenaudingas 0

Prancūzų virtuvė

  
 
 
12345
Aprašymas

Prancūzų virtuvė: nuo regionų margumo iki stereotipų. Pipirai didybės manijai. Regiono pasididžiavimas – obuoliai. Reveransas jūrai. Nuo mėsytės iki... Valgomos ir gėlės. Stereotipai.

Ištrauka

Net ir mažai besidomintieji valgių gaminimo paslaptimis paprastai ką nors žino apie prancūzų virtuvę. Šios šalies kulinarinės tradicijos jau seniai tapo gero maisto, skonio ir meistriškumo sinonimais. Prancūzai gali pasigirti ne tik puikiu vynu ar sūriu. Gastronominiai stebuklai gimsta bene kiekviename regione.
Pipirai didybės manijai
Kalbant apie maistą, paprastai minimi šios valstybės regionų – Bretanės, Provanso, Burgundijos, Dordonės, Pa de Kalės, Luaros krašto, Šampanės, Overnės, Elzaso ir kitų – pavadinimai. Skanių valgių ir puikių receptų juose tikrai netrūksta. Nors regioninė prancūzų virtuvė yra gerokai paprastesnė už ištobulintą elitinę kulinariją, kurios šedevrais gardžiuodavosi karalių dinastijos su turtuolių svitomis, tačiau natūralumu žavi kiekvieną skanaus maisto mėgėją. Beje, įsitikinimas, kad prašmatnioji prancūzų virtuvė "įkandama" tik patiems pačiausiems, dominuojantis nuo neatmenamų laikų, yra mitas. Iš tiesų XV a., kai renesansas jau nebedraudė mėgautis žemiškaisiais malonumais, prie puodų tikrąją klasę demonstruodavo italai. To meto išrinktieji leido sau mėgautis retomis daržovėmis, įmantriai išpjaustytais produktais, sluoksniuotais kūriniais, saldumynų jūra, garsaus venecijietiško stiklo indais ir plonučiu it popierius porcelianu. Prancūzai ilgą laiką ignoravo šią didybę, kol į šią šalį 1540-aisiais atvyko Katerina de Mediči, karaliaus Henriko II nuotaka, atsivežusi puikių virėjų. Nuo tada pietūs Prancūzijoje tapo teatro atmaina: kiekvienas turėjo savo vaidmenį, apetitą žadindavo nesuskaičiuojami skanėstai, o akį džiugindavo valgių margumas. Vėliau kartu su karaliumi "saule" Liudviku XIV į viešąjį gyvenimą įžengė paprasčiausia šakutė. Pasirodė, kad valgyti su stalo įrankiais – estetiškiau, kad valgius patogiau patiekti ne visus iš karto (kaip buvo daroma anksčiau), nes taip šie atšąla, o geriausi virėjai yra tie, kurie specializuojasi vienoje srityje. XVIII a. situaciją pakeitė Didžioji Prancūzijos revoliucija. Karališkiesiems virėjams neliko nieko kita, kaip atsisukti į žemesnius socialinius sluoksnius. Viena po kitos pradėjo atsirasti vietos, kuriose būdavo galima paskanauti įvairių patiekalų, – tai vadinamieji "restoranai". Iš tiesų jie "mutavo" iš paprastučių užeigų ir tavernų.
Regiono pasididžiavimas – obuoliai
Pasakojimą apie Prancūzijos regioninės virtuvės bruožus galima pradėti nuo Normandijos. Čia, skirtingai nei likusioje Prancūzijos dalyje, negaminamas vynas, tačiau šis regionas nuo seno garsėja jūros gėrybėmis ir kvapiais obuoliais, iš kurių gaminamas garsusis kalvadosas ir įvairios sidro rūšys. Normandijos šeimininkės iš obuolių kepa gardųjį pyragą "Tarte Normande". Obuoliai naudojami ir sočiam gurmaniškam pietų patiekalui –"filet mignon de porc normande". Tai sidre kartu su obuoliais ir svogūnais troškinta kiaulienos nugarinė, kuri į stalą patiekiama su karamelizuotais obuolių žiedeliais. Normandai mėgsta pieno produktus. Būtent šiame regione gaminamas garsusis "Camembert" sūris. Jie, gamindami maistą, paprastai negaili grietinės. Ypač mėgstamas šio pieno produkto ir jūros gėrybių derinys. Populiariausias to pavyzdys – "moules a la normande" – moliuskai, patiekiami grietinės ir baltojo vyno padaže. Su grietine gaminamas ir kitas valgis, vadinamasis "sole normande" – tai ant nestiprios ugnies troškinamas jūros liežuvis su krevetėmis, pagardinant juos ne tik minėtu produktu, bet ir sidru. Normandijos gastronomine sostine tituluojamas Ruano miestas, kuris garsėja antienos patiekalais. Čia Jums gali patiekti antienos netgi su vyšniomis arba tradicinį "canard a la rouennaise" – kepenėlėmis įdarytą antį, troškintą raudonajame vyne. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-01-10
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis5 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis77.52 KB
AutoriusLiza
Viso autoriaus darbų5 darbai
Metai2007 m
Klasė/kursas10
Švietimo institucijaJoniškio r. Žagarės gimnazija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Prancuzu virtuve [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 5 puslapiai 
  • Joniškio r. Žagarės gimnazija / 10 Klasė/kursas
  • 2007 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą