Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Majonezas (2)
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Majonezas (2)

  
 
 
12345678
Aprašymas

Majonezas. Cheminė sudėtis, gamyba, vartojimas. Majonezo ingredientai. Majonezų asortimentas.

Ištrauka

Majonezas - tai klampi daugiakomponentė koncentruota emulsija, ruošiama naudojant riebalus, vandenį, emulsiklius, skonines medžiagas ir konservantus. Vertinant majonezo kokybę labai svarbios yra juslinės ir reologinės savybės. Majonezas turi turėti pastovų klampumą, priklausantį nuo emulsijos paruošimo sąlygų ir naudojamų komponentų. Majonezo emulsijos gamyboje svarbiausias rodiklis yra jos stabilumas. Majonezo emulsijos stabilumą lemia šie faktoriai:
Paviršiaus aktyvių medžiagų (emulsiklių) savybės;
Emulsijos mechaninio apdorojimo sąlygos;
Dispersiškumo ir vienalytiškumo laipsnis (t.y. dispersinės fazės dalelių dydis);
Klampumas ir fazių tūrių santykis;
Absorbcinių sluoksnių savybės.
Majonezo ir jo produktų grupė apibūdinama taip: tai šaltieji riebaliniai padažai, pagaminti iš aliejaus, kiaušinių ar jo produktų, pieno produktų, cukraus, druskos, garstyčių, acto, maisto priedų ir vandens.
Lietuvoje gaminami tokie produktai:
majonezas (ne mažiau kaip 78,5  aliejaus ir ne mažiau kaip 6  kiaušinių trynių, kuriuose gali būti iki 20  baltymų);
mažesnio riebumo majonezas (ne mažiau kaip 60 , bet ne daugiau kaip 78,5  aliejaus);
pusriebis majonezas (ne mažiau kaip 25 , bet ne daugiau kaip 60  aliejaus)
neriebus majonezas (ne mažiau kaip 18 , bet ne daugiau kaip 25  aliejaus).
Pagal mitybos poreikius majonezas gali būti užkandinis ir desertinis.
Pagal konsistenciją - skystas, tirštas, turintis pastos konsistenciją ir miltelių pavidalo.
Majonezas gali būti klasifikuojamas ir pagal naudojamas skonines bei aromatines medžiagas.
Užkandinio majonezo sudėtyje gali būti nuo 30  iki 68  augalinio aliejaus, baltymų, angliavandenių bei skoninių ir aromatinių priedų.
Desertinio majonezo sudėtyje turi būti 35-45  aliejaus, citrinos rūgšties bei skoninių ir aromatinių priedų, priklausomai nuo paskirties.
Užandinis majonezas naudojamas kaip priedas prie mėsos, žuvies ir daržovių patiekalų: suteikia jiems malonų acto prieskonį. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-02-22
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis7 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis12 KB
Autoriusjadvyga
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas5
Failo pavadinimasMicrosoft Word majonezas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 7 puslapiai 
  • 5 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą