Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Aptarnavimas
   
   
   
naudingas +1 / nenaudingas -1

Aptarnavimas

  
 
 
12
Aprašymas

Bendros aptarnavimo taisyklės. Keliami reikalavimai. Pokylių rūšys. Stalo užtiesalai. Valgiaraštis. Stalo serviravimas. Patiekalų patiekimo metodai. Pokylių gėrimų komponavimas, maišymas. Darbas svečių akivaizdoje. Baro inventorius. Patiekalų patiekimo metodai. Valgomieji įrankiai. Porceliano, fajanso indai. Sriubų patiekimo ypatumai. Karštų gėrimų patiekimas.

Ištrauka

2.Bndros aptarn taisyklės.
aptran eiliškumas: amžius, lytis, visuomen padėtis.
Servirav nuoseklumas: lėkštės, įrankiai, taurės, serve, papuošimas.
Aptarn eiga:sutikimas, pasodinimas, valgiaraštis, užsakymas (pakartojimas), jo vykdymas, užs perdavimas virtuvėj, barui, serviruotės pakeitimas, valgių ir gėrimų patiek. Atsisk, išlyd.
Patiekimo eilė: gaivieji gėrimai, duona, šalti užkandžiai, vynas, sriubos, karštieji 2, saldieji, konditerija su karštais gėrimais.
Darbų kryptys. Salėje vaikščioti deš.pusej, kaire nešti, dešine patiekti, aplik stalą pagal laikrodžio rodykles, esant garb.sveč.eiti į priešingas puses, negalima patiekti iš dešinės kaire. Iš deš.lankytojo pusės: pilsto gėrimus į taures, patiek.gir.stiklinaitėse, pilsto karštus iš kavinuko,patiek.valgius išporcionuotus virtuvėje,serviruoja užk.lėkštėm, peiliais šaukštais, taurėm, bendrauja su lankytoju, priima užsakymą, nurenka indus ties lankytoju dešinėje. Iš kairės pusės: pristato gėrimus, patiekalus, įteikia valgiaraštį, sąskaitą, grąžą, įdeda valgius į svečio lėkštę apnešiojimo būdu, serviruoja duonos lėkštute, šakutėm, patiekia duoną, garnyrus prie sriubų, salotas prie karštų pat., padeda lėkštelę atliekom, indelį pirštam nuskalauti, nurenka indus esančius kairėje.
1.Keliami reikalavimai. Išvaizda. Apranga. Kantrūs, patikimi, komunikabilūs, turi gerą klausą, atmintį, kūrybiški, higieniški, lankstūs, dėmesingi. Vyrų apranga: frakas, stresmenas, smokingas, spenceris (varlytė, marškiniai, avalynė, kojinės, prijuostė). Darbo reikmenys: rankšluostėlis, kamščiat., rašiklis, užrašų kn., degtukai, kortelė su pavarde.
3. Porceliano, fajanso, metalo indai.
Porcelianas- nesugeria drėgmės, vandens pralaidumas 0,05 proc., šukė balta, su kriauklėtu lūžiu, persišviečia, masė vientisa, indai lengvi- aukščiausia keramikos rūšis.
Fajansas-aukštesnioji keramikos rūšis. Pralaidumas vandeniui 9-14 proc., šukė balta, su gelsvu atspalviu, nepersišviečia, skleidžia žemą, duslų garsą. Abu išlaiko šilumą, atsparūs rūgštim, todėl tinkamiausia žaliava stalo indų gamybai. Indai skirstomi į asm.ir bendro naudojimo. Lėkštės: maža-rozetė-9 cm.-džemui, uogienei, cukrui, medui per pusryčius; 15 cm.-pyragaičių, arbatos. 17,5-duonos, tostams (būna serviruotas kairėj pusėj), 20cm.-užkandžių-šalt.; 24-34-32 cm.- sekli lėkštė antriem karštiem, gurmanų; dubi lėkštė-24-500 cm³ uždarytom sriubom; pusiau dubi-20-300 cm³ vaikiškom saldžiom. Rozetė ir dubi tik pagal paskirtį, kt.kaip palėkštės.
Bendro naud.- silkinės, ovalios, mažesnės, 1-2 p., didelės, 4-12 p. mėsai-apvali lėkštė. Salotinės. Porc.vazos- vaisių, salotų, tortų, kavinukas, arbat., šaltiem padažinė, ąsotėlis grietinėlei 40-60-200 ml., pienui. Prieskoniai. Puodelio asorti.; sultinių 300-500, arbatos 200, kavos 150, juoda kava 120, moka 75.
Metaliniai- nerūdijančio plieno. Šių indų neveikia korozija, nedūžta, atsparūs aukštai t., išlaiko šilumą, juose ruošiami valgiai, apkepami, patiekiami. Asortimentas: ikrų indelis skirtas ledui, ant jų uždedami ikrai, kaistuvėlis- skirta apkepti, patiekti karštus užkand., iš visų produktų išsk.žuvies, kriauklelė-kokilė-apkepti ir patiekti karštus užk. Iš jūros prod. Porcijinė kept- (ap) kepti karštus užk. Iš kiauš., žuv., darž., paukšt., kiaul. Sriubų dubenėliai šiupeninėm 90 t.; pusdubenėliai-apskritos formos-mėsos, darž., troškinaim, ovalios-žuv., paukšt. Padažinė, ąsotėlis, didlėkštė 2 karšt.pat., vidulys, kibirėliai vynui, ledui, šampanui, padėklai, padėklinės lėkštės-jos apsaugo staltiesę nuo sutepimų, dekoruota stalą. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-07-04
DalykasKulinarijos špera
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasŠperos
Apimtis7 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis19.89 KB
Autoriuslaura
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Failo pavadinimasMicrosoft Word aptarnavimas.doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą