Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Ispanijos prieskoniai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Ispanijos prieskoniai

  
 
 
12345678910111213141516
Aprašymas

Prieskoninių augalų vartojimo istorija. Ispanijos virtuvės ypatumai. Ispanijoje vartojami prieskoniai. Prieskonių charakteristika. Paprika. Kilnusis lauras. Rozmarinai. Čiobreliai. Šafranai. Česnakai. Kmynai. Cinamonas. Kalendra. Petražolės. Migdolai. Krapai.

Ištrauka

PRIESKONINIŲ AUGALŲ VARTOJIMO ISTORIJA
Prieskoninių augalų auginimo ir vartojimo istorija susijusi su žmonijos mitybos raida. Archeologai istorikai mano, kad dar paeolito epochos žmogus vartojo prieskonius. Vietiniai augalai buvo neatskiriama maisto dalis. Vėliau kai kurie iš jų pradėti vartoti smilkalams kulto, laidotuvių apeigose bei balzamuojant mirusiuosius. Dalį augalų žmogus atsirinko kaip vaistinius.
Kinijoje, Indijoje, Egipte prieskoniai buvo žinomi 5000, 3000 m. p. m. e. Antikos laikais jie į Egiptą, Graikiją, Romą pateko iš Indijos ir Ceilono. Apie juos rašė graikų gydytojas Hipokratas, Teofrastas. Istorikas Plinijus Vyresnysis piktinosi, kad egzotiškiems prieskoniams išleidžiamos didelės sumos pinigų ir kad jais prekiauja ne romėnai, o rytų pirkliai. Arabų rankose prieskonių prekyba klestėjo iki viduramžių pradžios – Romos imperijos žlugimo. Vėliau prekyba rytų prieskoniais įsijungė portugalai, o viduramžių klestėjimo metu – italai ir ispanai. Vėliau olandai, anglai, įkūrę kolonijas ir prekybos monopolijas, engė vietinius gyventojus, naikino jų prieskoninių augalų plantacijas bei draudė auginti kai kuriuos augalus.
19 a. pabaigoje visi prieskoniniai augalai buvo auginami Anglijos, Prancūzijos, Olandijos kolonijose.
20 a. išrandami sintetiniai prieskoniai, labai kvapnūs koncentratai.
Pasikeitė žmogaus mityba ir prieskonių poreikiai. Šiuo metu visame pasaulyje plačiai auginami ir vartojami vietiniai prieskoniniai augalai. [1]
Buvo žinoma, kad yra labai daug soduose, laukuose, miškuose ir net dykumose augančių žolelių, kurios ne tik pagardina maistą, bet ir stiprina sveikatą, padeda greičiau pasveikti sergantiems. Tai prieskoniai, pirmiausiai suteikiantys skonį ir aromatą gaminamam maistui, be to, šios žolelės, augalai yra vitaminų ir įvairių mikroelementų šaltinis, gerina virškinimą, padeda valyti organizmą. Prieskoniai - tai augalai, turintis daug biologiškai aktyvių medžiagų, antioksidantų. Jie kaupia kosminę energiją ir perduoda ją žmogui. Kiekvienas prieskoninis augalas veikia skirtingai ir todėl prieš vartojant reikia gerai perprasti kiekvieno jų savybes.
Dar Avicena siūlė lytinę potenciją stiprinti prieskoniais - imbieru, pipirais, cinamonu, kardamonu ir kt. Pietų šalyse, kur daugiausiai auginama ir valgoma įvairių prieskonių, retai sergama virškinimo trakto ligomis, žarnyno vėžiu ir net dantų, širdies bei kt. ligomis. [13]
Prieskoniai – tai stipraus aromato ir skonio augalinės kilmės medžiagos: jų sėklomis ir kitais vaisiais gardinamas mūsų valgis. Senovės laikais juos vartodavo kaip konservantus, vaistus ir kvepalus; romėnai pirmieji ėmė gausiai jų dėti į gaminamą maistą. Kadaise prieskoniai buvo retas ir prabangus dalykas, pasiekiamas tik turtingiems. Šiandien galime išsirinkti norimą iš begalinės daugybės. [8] ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-05-30
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis16 puslapių 
Literatūros šaltiniai17
Dydis41.96 KB
AutoriusNeringa
Viso autoriaus darbų4 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Failo pavadinimasMicrosoft Word Ispanijos prieskoniai.doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą