Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Žuvys

  
 
 
1234567
Aprašymas

Sūdytos, rūkytos ir vytintos žuvys. Žuvų sūdymo būdai ir jų įtaka gatavos produkcijos kokybei. Sūdytų žuvų asortimentas ir kokybės rodikliai. Vytintos žuvys. Žuvies rūkymas. Rūkymo dūmų savybės. Rūkymo biochemija. Rūkymo būdai. Žuvų asortimentas labai gausus. Sūdytų silkių kokybės rodikliai.

Ištrauka

Žuvies mėsa-labai vertingas maisto produktas,susidedantis iš baltymų,riebalų,ekstrakcinių medžiagų,mineralinių druskų,vitaminų,vandens.Žuvyje,lyginant su šiltakraujais gyvūnais,yra gerokai mažiau nevisaverčių baltymų,todėl ji lengviau virškinama ir gerai įsisavinama.Ypač vertingos žuvyse polinesočiosios riebalų rūgštys.Mažindamos cholesterolio kiekį kraujyje,jos taip pat mažina širdies ir kraujagyslių istemos ligų atsiradimo riziką.

Sūdytos,rūkytos ir vytintos žuvys

Žuvų sūdymo esmė ir įtaka kokybei.Valgomoji druska skverbiasi į sūdomų žuvų audinių vidų,išstumdama iš jų drėgmę,todėl susidaro nepalankios sąlygos mokrobams ir fermentams.Kai druskos konsistencija 5-10%, mikrobų ir fermentų veikla sulėtėja, o kai 14-20%-nutrūksta.Stipriau sūdytos žuvys išsilaiko ilgiau.
Sūdoma lašišinių,silkinių,stumbrinių žuvų ,stauridžių ir ančiuvių mėsa subręsta.Veikiant fermentams vyksta sudėtingi biocheminiai procesai ir mėsa įgauna malonų skonį,kvapą,švelnią konsistenciją.Togėl šių žuvų kokybė pagerėja,ir jos vartojamos užkandžiams be terminio apdorojimo.
Kitų žuvų mėsa sūdoma nesubręsta,jų kokybė ablogėja,nes druska kartu su vandeniu išstumi kai kurias vertingas medžiagas(dalį mineralinių medžiagų,riebalų,baltymų). Žuvų mėsa lieka žalia,todėl prieš vartojimą reikia termiškai apdoroti.Dažniausiai šios žuvys rūkomos arba vytinamos.
Prieš sūdymą žuvys rūšiuojamos į stambias, vidutines bei smulkias ir išdorojamos,kad greičiau įsisūdėtų ir geriau subręstų,Pagal išdorojimo būdą sūdytos žuvys skirstomos į neišdorotas,pusiau išdorotas(išdorotos,bet su galva,bežarnės ir kt.), išdorotas(išdorotos,be galvos,išskrostos,pusiau išskrostos,nugarėlė,gabalai ir t.t.). ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-01-23
DalykasKulinarijos konspektas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasKonspektai
Apimtis7 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis14.27 KB
AutoriusErika
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai0 m
Klasė/kursas1
Švietimo institucijaPanevėžio prekybos ir paslaugų verslo mokykla
Failo pavadinimasMicrosoft Word Zuvis [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Konspektai
  • 7 puslapiai 
  • Panevėžio prekybos ir paslaugų verslo mokykla / 1 Klasė/kursas
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą