Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Pieno perdirbimo produktai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Pieno perdirbimo produktai

  
 
 
1234567891011121314
Aprašymas

Valgomųjų ledų gamyba. Pieno konservavimas. Pieno konservų ydos, gedimas. Varškės ir siūrių gamyba. Geriamasis pienas, jo gamyba. Galimi geriamojo pieno pakitimai laikant. Kokybės ir saugos sistemos, jų kontrolė. Fermentinių sūrių gamyba. Mikrobinis sūrių gedimas, ydos. Sviesto gamyba, jo ydos. Mikrobinės sviesto ydos. Antriniai (šalutiniai) pieno perdirbimo produktai. Rauginti pieno gėrimai.

Ištrauka

Valgomieji ledai - saldinti produktai, gaunami iš riebalų ir baltymų emulsijos pridedant kitų ingredientų ir medžiagų, arba iš vandens, cukraus ir kitų ingredientų bei medžiagų mišinio, apdorojami šaldant ir yra skirti laikyti, parduoti arba vartoti sušaldyti arba iš dalies sušaldyti.Ledų gamybai kaip pagrindinė žaliava vartojamas pienas ir jo produktai; ne pieno kilmės maistiniai riebalai ir aliejai; ne pieno kilmės maistiniai baltymai; cukrus; vanduo; pasterizuoti kiaušinių produktai; vaisiai, uogos ir jų produktai; maisto produktai, suteikiantys ledams kvapą, skonį, struktūrą (kava, imbieras, riešutai, likeriai irkt.).Technologija: žaliavos paruošimas —> mišinio paruošimas -> filtravimas -> šiluminis apdorojimas -* homogenizavimas -> atšaldymas -+ laikymas, brandinimas -> mišinio frizeravimas -> fasavimas —> ledų grūdinimas.Ledų mišiniai sudaromi pagal tipines receptūras. Pagal receptūrą reikalinga žaliava išpakuojama, sveriama ir po to dedama į maišymo vonias ar rezervuarus. Ruošiant valgomųjų ledų mišinius, iš pradžių dedami skysti produktai (pienas, grietinėlė, liesas pienas, išrūgos, vanduo ir kt.), po to tirštinti pieno produktai (nenugriebtas ir liesas tirštintas pienas, tirštinta grietinėlė, tirštintos išrūgos ir kt.) ir galiausiai sausi produktai (pieno milteliai, cukrus, kakavos milteliai, vaisių, uogų ir daržovių milteliai, stabilizatoriai irkt). Būtina mišinio sudėtinė dalis - stabilizatoriai. Jų dedama 0,2-0,4%. Tai gyvulinės kilmės baltymai (želatina, albuminas, globulinas), augalinis agaras, modifikuoti celiuliozės dariniai. Kaip emulgatorius naudojamas kiaušinis. Valgomųjų ledų stabilizatoriai suriša vandens molekules ir suformuoja tinklą, apsaugantį šias molekules nuo laisvo judėjimo. Stabilizatoriai ir emulgatoriai pagerina mišinio savybes plakimo metu bei išplaktos masės stabilumą. Mišinys pasterizuojamas 80-85°C temperatūroje nuo 50-60 s iki 3-5 min., priklausomai nuo pasterizatoriaus konstrukcijos. Po to homogenizuojamas, atšaldomas iki 2-6°C ir laikomas ne ilgiau 24 vai. Jei temperatūra 0-4°C, laikoma ne ilgiau kaip 48 vai. Viena svarbiausių ledų gamybos operacijų - frizeravimas. Frizeruojant į valgomųjų ledų mišinį įplakamas oras ir mišinys iš dalies užšaldomas iki krioskopinės temperatūros (priklausomai nuo mišinio sudėties - nuo - 2,3 iki - 4,5°C). Frizeravimo metu prasideda ledų struktūrosformavimasis, masėje dalis vandens užšąla ir susidaro smulkūs ledo kristalėliai. Jie turi būti pakankamai smulkūs, kad nesijaustųjusliškai. Valgomieji ledai turi būti taip išplakti, kad 60-120% padidėtųjų tūris. Frizeruoti ledai tuoj pat išfasuojami ir grūdinami (- 25-40°C temperatūroje). Grūdinimas turi būti atliekamas kuo greičiau, kad ledo kristalėliai nepadidėtų, baigtų formuotis struktūra. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-02-05
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis14 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis54.58 KB
AutoriusAndrius
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas4
Švietimo institucijaLietuvos sveikatos mokslų universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Pieno perdirbimo produktai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 14 puslapių 
  • Lietuvos sveikatos mokslų universitetas / 4 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą