Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Arbata, jos kokybė ir vertinimas
   
   
   
-1
naudingas 0 / nenaudingas -1

Arbata, jos kokybė ir vertinimas

  
 
 
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839
Aprašymas

Arbatos istorija. Arbatmedis. Arbatos auginimas, gamyba ir vartojimas. Arbatos gamybos procesas: Vytinimas, Sukimas, Fermentavimas, Džiovinimas, Rūšiavimas. Arbatos rūšys ir klasifikacija: Žalioji arbata, Juodoji arbata, Oolong arbata, Baltoji arbata, Pu-erh arbata, Antroji arbata, Arbatos klasifikavimas. Arbatos kokybė ir jos vertinimas: Aromatas ir skonio buketas, Ryškumas ir skonis, Spalva ir stiprumas, Arbatos kokybės vertinimas. Tyrimas. Išvados.

Ištrauka

Arbata yra vienas seniausių žmonių geriamų gėrimų. Taip pat jis yra vienas svarbiausių gėrimų pasaulinėje prekyboje, kurio auginimui yra naudojama per du milijonus hektarų. Tačiau dar ir dabar, po tūkstančius metų trukusio arbatos vartojimo Azijoje ir kelis šimtus metų Europoje, daugelis net nežino iš ko arbata yra gaminama, kaip gaunamas galutinis jos pavidalas, kurį daugelis mūsų yra įpratę pirkti parduotuvėse, kokios arbatos savybės nulemia arbatos kokybę ir kaip tą kokybė yra nustatoma. Todėl šiame darbe bus aptartos tokios temos liečiančios arbatą ir jos kokybę:
arbatos istorija;
arbatmedis;
dabartinė padėtis arbatos rinkoje;
arbatos gamybos procesas;
arbatos klasifikacija;
arbatos kokybę lemiančios arbatos savybės ir jos įvertinimas.

Bandant aprašyti arbatos istoriją, greičiausiai tam neužtektų ir knygos, nes arbatos istorija prasidėjo beveik prieš penkis tūkstančius metų. Nei vieno gėrimo istorija nebuvo tokia spalvinga ir intriguojanti kaip arbatos. Dėl jos vyko ne vienas karas, buvo sukurta daugybė išradimų. Nei vienas gėrimas pasaulyje taip neskatino vystytis pramonės, čia kalbama apie laivybos plėtojimą 19 a. Tad šiame darbe bus paminėtos tik pačios svarbiausios arbatos istorijos datos.
Arbata buvo atrasta antrojo Kinijos imperatoriaus Shen Nung’o, žinomo Dieviškojo Gydytojo vardu 2737 m. pr. Kr.
350 m. po Kr. Kinijos kronikoje buvo įrašytas pirmasis paaiškinimas apie arbatos gėrimą.
Nuo 400 iki 600 m. po Kr. arbatos paklausa pastoviai augo. Kinijos žemdirbiai pradėjo vystyti arbatmedžių auginimo būdus. Arbata buvo dažniausiai presuojama į gana nemažus gabalus, kurie po to buvo laužomi į mažesnius ir dedami į arbatinį. Gaminant arbatos gėrimą buvo pradėti naudoti įvairūs prieskoniai, tokie kaip svogūnai, imbieras, apelsinas ir kiti.
Nuo 479 m. vyko arbatos prekyba su turkų pirkliais prie sienos su Mongolija.
618 – 906 m. po Kr. – Tangų dinastijos laikotarpis. Šiuo metu į madą atėjo miltelių pavidalo arbata. Tarp kilmingųjų ji išpopuliarėjo kaip laisvalaikio gėrimas. Didžiuoju šilko keliu arbata buvo prekiaujama su Indija, Turkija ir Rusija.
780 m. po Kr. poetas Lu Yu parašė pirmąją knygą apie arbatą, kas jį padarė gyvu šventuoju, garbinamu netgi paties imperatoriaus. Knygoje buvo aprašomi arbatos auginimo ir ruošimo metodai.
805 m. po Kr. budistų vienuolis Saicho iš Kinijos į Japoniją atvežė pirmąsias arbatmedžio sėklas. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-03-09
DalykasKulinarijos kursinis darbas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasKursiniai darbai
Apimtis38 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis44.8 KB
AutoriusBritva
Viso autoriaus darbų202 darbai
Metai2003 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/Dėstytojaslekt. J. Šaučiūnienė
Švietimo institucijaVilniaus Universitetas
FakultetasEkonomikos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Arbata jos kokybe ir vertinimas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

  • 2005-10-25 IP: 213.252.197.190
    Ruta sako

    Aciu, labai padejo! Tiesa, ne kulinarijai. Gamybos technologijai... Labai aciu! :)

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Kursiniai darbai
  • 38 puslapiai 
  • Vilniaus Universitetas / 3 Klasė/kursas
  • lekt. J. Šaučiūnienė
  • 2003 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą