Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Vynų klasifikacija ir asortimentas
   
   
   
naudingas +1 / nenaudingas -1

Vynų klasifikacija ir asortimentas

  
 
 
123456789101112
Aprašymas

Vyno klasifikacija. Pagal žaliavą. Pagal spalvą. Pagal išlaikymo laiką. Pagal gamybos technologiją, alkoholio ir cukraus kiekį. Pagal spirito kiekį. Pagal cukraus kiekį. Pagal rūgšties kiekį. Pagal tvirtumą. Pagal amžių. Vynų asortimentas. Natūralūs vynai. Spirituoti vynai. Stiprieji vynai gaminami šių tipų. Desertiniai spirituoti vynai. Aromatizuoti vynai. Putojantys vynai. Gazuoti vynai. Organiniai vynai. Išvados. Informacijos šaltiniai (4).

Ištrauka

Darbo tikslas: išanalizuoti vyno klasifikaciją ir asortimentą.
Darbo uždaviniai:
1. Išanalizuoti vyno klasifikaciją;
2. Išnagrinėti vyno asortimento įvairovę.

Vynas – tai fermentuotas raudonųjų arba baltųjų vynuogių sultys, kuriose yra ne mažiau kaip 9% spirito.
Pasak D. Posiutės (1993) vynas iš vynuogių sulčių gaminamas ir vartojamas nuo seno. Egipte buvo gaminamas dar prieš mūsų erą. XVII a. vynas pradėtas pilstyti į butelius. XVII a. pradėtas gaminti šampanas, o XVIII a. – spirituoti vynai
Vynas, skirtingai nuo kitų alkoholinių gėrimų, išsaugo vynuogių maisto medžiagas. Be etilo spirito ir vandens, vyne būna angliavandenių, organinių rūgščių, dažomųjų, mineralinių medžiagų, B grupės ir kitų vitaminų.
Kad ir kaip būtų keista, rašo J. Kriščiūnas (1998) savo knygoje, baltą vyną galima pagaminti ir iš raudonų vynuogių. Kiekvienų metų vyno kokybė būna vis kitokia ir dėl klimato, ir dėl vyndarių darbo, todėl tos pačios rūšies vynas gali būti ypač geras vienais metais ir kiek prastesnis kitais.

1 VYNO KLASIFIKACIJA

Kaip teigia, J. Seimor (1998) vyną galima klasifikuoti pagal įvairiausius požymuis, nes jo rūšių yra pakankamai daug ir įvairių.
1.1 Pagal žaliavą

Rūšiniai. Gaminami iš vienos veislės vynuogių, pridedant ne daugiau 15% kitų veislių vynuogių.
Kupažiniai. Gaminami iš įvairių veislių vynuogių mišinio.
1.2 Pagal spalvą

Balti. Gaminami iš šviesių veislių vynuogių, pašalinus odelę ir sėklas.
Rožiniai. Gaminami iš šviesiųjų ir tamsiųjų veislų vynuogių mišinio.
Raudoni. Gaminami iš tamsiųjų veislių vynuogių kartu su išspaudomis.
1.3 Pagal išlaikymo laiką

Ordinariniai vyni – neišlaikyti vynai. Jie realizuojami praėjus 3 mėn. po vynuogių apdorojimo.
Markiniai vynai – išlaikyti, geros kokybės vynai, pagaminti iš specialios rūšies vynuogių, išaugintų tam tikroje vietoje. Jie realizuojami po dviejų metų nuo derliaus nuėmimo.
Kolekciniai vynai. Tai labai aukštos kokybės markiniai ynai. Jie iš viso brandinami ne mažiau kaip 6 metus, o 3 metus iš jų – buteliuose. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-08-29
DalykasKulinarijos namų darbas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasNamų darbai
Apimtis11 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis25.5 KB
AutoriusAndrius
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2004 m
Klasė/kursas0
Švietimo institucijaŽemaitijos kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word vynas.doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą