Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Italijos virtuvė
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Italijos virtuvė

  
 
 
1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344
Aprašymas

Regioniniai skirtumai. Ligūrija. Pjemontas. Lombardija. Venecija. Emilija- Romanija. Toskana. Umbrija. Markė. Apulija. Kampanija. Lacijus. Sicilija. Vaišės. Stalo malonumai. Manieros prie stalo. Kavinė ir baras. Gėrimas ir rūkymas. Gėrimai. Pjemontas. Priežastys atrasti naują vyną. Pjemonto vyno stilius. Prunotto vyninė. Arneis vynmedžių baltasis vynas. Dolcetto vynmedžių raudonasis vynas. Barbera vynmedžių raudonasis vynas. Nebbiolo vynmedžių raudonasis vynas. Barbaresco apylinkių raudonasis vynas. Barolo apylinkių raudonasis vynas. Pjemonto vyno derlių apžvalga. Pica. Picos kūrėjas. Kelionė į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Neapolietiška pica. Gėrimai prie picos. Sūriai. Itališkas agurotis - cukinija. Makaronai. Mėsa. Kalėdos Italijoje. Velykos Italijoje. Darbas iliustruotas nuotraukomis.

Ištrauka

Pietų Europoje esantis Apeninų pusiasalis tarsi aukštakulnis aulinis batas išsikiša į Viduržemio jūros vidurį. Adrijos jūros vandenys plauna jo gargžduotus rytų krantus, o Tirėnų jūros bangos gludina svaiginančio aukščio vakarų uolas.
Beveik penkiskart didesnė (su didžiulėmis Sicilijos bei Sardinijos salomis) už Lietuvą, Italija yra didelių topografinių kontrastų šalis: derlingos lygumos ir pievos, pelningos žemumos, kalnai ir sausringos pietinės žemės, alinamos karštų vėjų. Kiekviena sritis turi jai vienai būdingos romantikos. Net ir dangus keičiasi, nelygu vieta: ryškiai žydras virš Umbrijos, lengvai debesuotas Asyžiuje, blausios medaus spalvos viršum Florencijos.
Pietų Italijoje, ypač jos rytinėje dalyje, spaudžiamas alyvų aliejus, čia dauguma gyventojų – žemdirbiai. Daugiausia auginamos vynuogės ir bulvės. Stambiausioje Pietų srityje Apulijoje išauginama didžioji dalis kviečių, auginama alyvos, daržovės, vaisiai ir tabakas. Pakrančių srityse vyrauja žvejybos verslas. Tačiau būdingiausias Pietų kraštovaizdis – susisukę alyvmedžiai ilgais lapais, kurių apačią šiltas lengvas vėjelis nuspalvina sidabru.
Daugelis turistų, keliavusių po Italiją, susižavėję rašė apie jos grožybes, bet niekada neužsiminė apie italų virtuvę. Tačiau, reikia manyti, kad jie vien lankydami žymias vietas, sotūs nebuvo. Kiti, atvirkščiai, domėjosi ir italų virtuve. Vienas keliautojas, prancūzas de Brosė, dar 1739 metais susižavėjęs rašė savo draugams: "Turbūt jums bus įdomu sužinoti, kas tai yra vištienos prikasė. Iš pradžių dideliame plokščiame dubenyje pagaminamas svogūnų nuoviras, paskui į jį įpilama grietinėlės padažo ir sudedami jauni troškinti viščiukai. Šis valgis apipilamas iš apelsinų žiedų antpilo paruoštu vandeniu ir į stalą paduodamas karštas".

LIGŪRIJA

Šioje srityje stovi Genuja, didžiausias Italijos uostas, Portofinas bei kitos Italijos Rivjeros vietovės ir penki kaimai, sudarantys Le Cinque Terre (Penkios žemės). Nedideli pajūrio miesteliai, jaukiai įsikūrę įlankėlėse, prigrūstose jachtų, atrodo kaip nykštukai, apsupti raižytų uolų, ant kurių žaliuoja oleandrai ir mimozos, įsitaisę viduramžių kaimai. Srities vakarų dalis Riviera dei Fiori (Gėlių pakrantė) taip pavadinta dėl tūkstančių šiltnamių, kuriuose auginamos rožės, vilkdalgiai ir kitos gėlės, eksportuojamos į visą pasaulį.

PJEMONTAS
Svarbiausias srities miestas – Turinas, žymus Europoje Fiato ir kitų automobilių konstravimo ir gamybos centras. Ši Alpėse įsikūrusi sritis siekia Madžorės ežerą šiaurėje. Joje auginami ryžiai, gaminami pieno produktai. Pjemontas garsėja savo vynais, ypač Barolo ir Spumante (spumante itališkai – putojantis). ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-11-07
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis39 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis597.68 KB
AutoriusGINTARĖ
Viso autoriaus darbų4 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas2
Mokytojas/DėstytojasI. Grybauskienė
Švietimo institucijaMarijampolės kolegija
FakultetasEdukologijos ir socialinio darbo fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word ITALIJA1 [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 39 puslapiai 
  • Marijampolės kolegija / 2 Klasė/kursas
  • I. Grybauskienė
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą