Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Fermentinis sūris
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Fermentinis sūris

  
 
 
1234567
Aprašymas

Kuo vertingi fermentiniai sūriai? Fermentinio sūrio asortimentas Lietuvoje. Fermentinis, bet ar olandiškas? Olandiški sūriai. Gouda. Kas lemia išskirtines "Goudos" savybes? Edanas. Maasdamas. Žementalis ir šveicaras. Pelėsiniai sūriai. Rokforas. Lietuvos sūriai.

Ištrauka

Kuo vertingi fermentiniai sūriai?

Fermentiniai sūriai yra skanus ir vertingas maisto produktas, kurio sudėtyje gausu baltymų, riebalų, kalcio, fosforo ir kitų mineralinių medžiagų. Didelę sūrių biologinę vertę lemia baltymuose esančios nepakeičiamos amino rūgštys (cisteinas, lizinas, metioninas, chloninas), kurios organizme nesintetinamos ir jų būtina gauti su maistu, o riebalai yra vitaminų A, D, E, K, ir polinesočiųjų riebalų rūdščių šaltinis. Sūris yra gana brangus produktas, nes 1 kg fermentinio sūrio pagaminti reikia apie 10-14 litrų kokybiško pieno.

Fermentinio sūrio asortimentas Lietuvoje

Jis pakankamai platus, kad patenkintų vartotojų poreikius. Sūrius gamina įmonės "Rokiškio sūris", "Pieno žvaigždės", "Šilutės Rambynas", Vilkiškių, Kelmės pieninės, Šėtos, Raguvos sūrinės ir kt. Lietuvoje daugiausia gaminami ir labiausiai vartotojų mėgstami puskiečiai, pusiau riebūs sūriai. Jų yra tikrai nemažai: "Neringa", "Palanga", "Rokiškis", "Guoda", "Baltijos" ir kt.

Fermentinis, bet ar olandiškas?

Lietuvoje dažnas vartotojas sutapatina sąvokas "olandiškas" ir "fermentinis" sūris. Tačiau tai ne tas pats. Olandiškas sūris yra viena iš daugelio fermentinių sūrių rūšių. Didžiąją olandiškų sūrių dalį sudaro "Guoda". Šis sūris yra vienas seniausių pasaulyje. Per 300 metų jo gamybos technologoja keitėsi, tačiau pagrindinės sūrio skonio ir konsistencijos savybės išliko iki šiol. Šis sūris labai išpopuliarėjo ne tik Olandijoje, bet ir užsienyje. Olandija buvo pirmoji pasaulio šalis, kuri pradėjo eksportuoti sūrius. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-12-20
DalykasKulinarijos rašinys
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasRašiniai
Apimtis5 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis12.4 KB
AutoriusKristina
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas3
Švietimo institucijaPanevėžio prekybos ir paslaugų verslo mokykla
Failo pavadinimasMicrosoft Word fermentinis suris [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Rašiniai
  • 5 puslapiai 
  • Panevėžio prekybos ir paslaugų verslo mokykla / 3 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą