Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Prieskoniai
   
   
   
1
naudingas +1 / nenaudingas 0

Prieskoniai

  
 
 
123456789101112
Aprašymas

Įvežtiniai prieskoniai. Cinamonas. Gvazdikėliai. Imbieras. Kilnusis lauras. Muskatų riešutai. Pipirai. Vanilė. Česnakai. Krienai. Vaistinė agurklė. Kvapusis bazilikas. Vaistinis čiobrelis. Darželiais ir daugiametis dašis. Vaistinė Gelsvė. Paprastais kadagys. Blakinė kalendra. Vaistinis kietis-peletrūnas. Paprastais kmynas. Kvapusis mairūnas. Vaistinė (citrininė) melisa. Didžioji nasturtė. Paprastasis pankolis. Paprastasis raudonėlis. Žalioji rūta. Prieskonių mišiniai. Pagardai.

Ištrauka

Maistui paskatinti daugiausiai naudojamos įvairios augalų dalys: džiovinti pumpurai, žievė, šaknys, sėklos, uogos, vaisiai, žiedai. Prieskoniai buvo žinomi ir vartojami labai senai.
Pirmieji prieskoniai į Europą buvo atvežti iš Kinijos, Indijos, Indonezijos. Jie dabar gyventojų dažnai vadinami egzotiniais prieskoniais. Šiuo metu jų pagrindiniai tiekėjai-Tolimieji rytai ir Afrika. Tai badjanas, cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, muskato riešutai, vanilė ir kt. Pastaruoju metu visose pasaulio šalyse ieškoma ir atrandama vis daugiau vietinių prieskonių, sukuriami ir gaunami įvairūs jų mišiniai.
Pas mus auga nemažai prieskoninių daržovių ir žolinių augalų, kurie taip pat sėkmingai vartojami įvairiems patiekalams skaninti. Dažniausiai vartojamos antžeminės augalų dalys-lapai, stiebai, žiedai, sėklos, šakniavaisiai. Žoliniai prieskoniniai augalai vartojami švieži arba džiovinti. Kai kurie iš jų gali būti sušaldomi (krapai, petražolių lapeliai ir kiti.).Ruošiami džiovintų prieskoninių augalų mišiniai. Šviežiais prieskoniniais augalais gali būti aromatizuojamas actas, aliejus, druska.
Prieskonių gamybai didelės įtakos turi tinkamas jų laikymas. Geriausiai tinka laikyti nesusmulkintus prieskonius, o susmulkinti tik prieš vartojimą. Prieskoniai turi būti laikomi tamsioje, vėsioje vietoje, kad neišbluktų spalva, nesuirtų vertingos medžiagos ir nesusilpnėtų aromatas.

Įvežtiniai prieskoniai. Mūsų klimato sąlygomis kai kurie prieskoniniai augalai negali augti. Tai Tolimųjų Rytų, Afrikos ir kt. Šalių augalai. Įvežami pipirai, muskato riešutai, lauro lapeliai, vanilė, gvazdikėliai ir kt. Dauguma jų, kulinarijoje plačiai vartojamų mėsos, žuvies, daržovių, saldiems patiekalams aromatizuoti, pateikti priede. Dauguma įvežtinių prieskonių yra aštrūs ir turi būti vartojami saikingai. Didesnis jų kiekis gali sutrikdyti skrandžio bei žarnyno veiklą.
Cinamonas-džiovinta cinamoninių medžių žievė, jos yra keletas rūšių. Ceilono cinamonas – tai popieriaus plonumo džiovinta žievė, labai trapi, labai švelnaus aromato, saldoko skonio. Kiniškasis cinamonas-storokos žievės nuolaužos, raudonai rudos spalvos. Jos stipraus, aštresnio negu Ceilono cinamonas aromatas, saldaus, truputį deginančio aitroko skonio. Yra ir daugiau cinamono rūšių. Cinamono kvapas priklauso nuo eterino aliejaus, kurio esti 2-3,5%. Jį sudaro cinamono aldehidas ir eugenolis.
Įvairios cinamono rūšys vartojamos konditerijoje-sausainiams, keksams, meduoliams. Cinamonu skaninami pudingai, kompotai, uogienės, varškė. Vakarų Europos virtuvė cinamoną vartoja vaisių salotoms, špinatų, kukurūzų, morkų patiekalams, saldžioms sriuboms, manų ir ryžių košėms aromatizuoti. Cinamonas ypač tinka patiekalams, kurių sudėtyje yra obuolių.
Rytų ir Kaukazo virtuvės cinamoną vartoja karštiems ir šaltiems patiekalams iš vištienos, antienos, avienos (keptos ir troškintos) paskaninti. Jis gerina riebios mėsos skonį. Cinamonas-vienas iš komponentų, ruošiant prieskonių mišinius vaisių, grybų ir mėsos patiekalams. Cinamonas vartojamas skystiems patiekalams-į juos įmetama žievės gabaliukų. Malto cinamono dedama į salotas, antruosius patiekalus jo dedama likus 7-10min. Iki virimo pabaigos. iki virimo pabaigos. Salotos, varškė, rūgpienis ar kefyras juo skaninami prieš vartojant. Cinamonas žadina apetitą, slopina padidėjusią žarnų peristaltiką, mažina dujų susidarymą, skrandžio ir žarnyno skausmus. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-01-23
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis11 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis19.81 KB
Autoriuspovilas
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas2
Failo pavadinimasMicrosoft Word Prieskoniai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 11 puslapių 
  • 2 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą