Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Prieskoniai (3)
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Prieskoniai (3)

  
 
 
1234567891011
Aprašymas

Įvadas. Prieskoniai ir jų grupės. Anyžiai. Sezamas. Muskato riešutas ir muskato žiedai. Kardamonas. Lauro lapai. Cinamonas. Prieskonių kokybė ir jų vertinimas. Pakavimas ir laikymas. Išvados.

Ištrauka

Jau žiloje senovėje žmonės vartojo prieskonius. Be prieskonių buvo neįsivaizduojamas ne tiktai maisto gaminimas, bet ir parfumerija, kosmetika, kai kuriems iš jų priskirdavo ir magiškas gydomąsias galias. Mokslininkai nustatė, kad jau akmens amžiuje maistas būdavo praturtinamas prieskoniais. Studijuojant papirusų įrašus paaiškėjo, kad 2800 m. prieš mūsų erą senovės egiptiečiai vartojo mėtas, mairūną, cinamoną.
Prieskonių kilmė glaudžiai susijusi su Artimaisiais Rytais. Egipte prieskonius naudodavo gydymui ir balzamavimui. Šioje šalyje žinojo antiseptines prieskonių savybes (iš dalies tai nulėmė mumijų ilgaamžiškumą), mairūną vartojo galvos skausmui malšinti, tikėta, kad čiobreliai padeda vystytis protui, o anyžiai - meilėje. Graikai gausiai vartojo krienus, česnakus, šalavijus, petražoles. Pergalės proga jie pindavo lauro lapų, o sporto varžybų nugalėtojams - petražolių stiebelių vainikus, nuotakos pasipuošdavo mėtų vainikėliais, į kapą dėdavo mairūnų puokštę.
Romoje prieskonių karalius buvo pipiras. Amžinajame mieste ir dabar yra Pipirų kelias - Via Piperatia. Mūsų eros pradžioje prieskoniai ėmė plisti Europoje, kadangi Rusija sudarė prekybines sutartis su arabų šalimis.
Populiariausias kryžiuočių prieskonis buvo česnakas, kurį poetai dar vadino "dvokiančia rože". Daugiau prieskonių būdavo vartojama dėl turtuolių įpročių, taip pat ir dėl to, kad prieskoniai padėdavo geriau išlaikyti maistą.
Prieskonių prekyba buvo svarus argumentas kovoje dėl valdžios, turtų. Prieskoniai buvo lyg "tvirta valiuta", dėl to net pasiturinčiose šeimose juos rakindavo specialiose spintose. 14 a. pabaigoje 500 g muskatinių riešutų kaina buvo tokia pat, kaip ir 7 bulių, o 500 g imbiero mainydavo į vieną avį.
1292 metais Marko Polo grįžo iš odisėjos po Aziją. Jo žemėlapyje į pietus nuo Javos buvo pažymėtos 7448 "prieskonių salos". Kolumbas taip pat išsiruošė ieškoti didžiausių Indijos turtų: aukso ir prieskonių, bet pakliuvo į Ameriką. Aukso jis čia nesurado, bet pavyko atrasti naują prieskonį – kvepiančiuosius pipirus (http://www.patiekalai.lt).
Darbo tikslas: išanalizuoti atskiras prieskonių grupes.
Darbo uždaviniai:
išnagrinėti atskirų prieskonių grupių rūšis ir jų vartojamąsias savybes;
įvertinti prieskonių kokybę;
išnagrinėti prieskonių pakavimą ir laikymą.

Prieskoniai — tai augaliniai produktai, turintys patvarų aromatą ir dažniausiai deginantį prieskonį. Aromatą ir prieskonį suteikia eteriniai aliejai, glikozidai ir alkaloidai. Šios medžiagos kaupiasi visame augale arba tik jo dalyse.
Prieskoniai gerina arba suteikia maistui naują aromatą, skonį ir jų į maistą dedama po nedaug. Taip pat prieskoniai aktyvina maisto virškinimą, gerina įsisavinimą bei pasižymi antiseptinėmis savybėmis, todėl pailgina maisto išlaikymą. Kai kurie prieskoniai vartojami ir kaip vaistai (Pociūtė D. Vilnius, 1993).
Prieskonių yra žinoma iki 150 pavadinimų, bet nuo seno ir plačiausiai vartojama apie 20, kurie vadinami klasikiniais arba egzotiniais (toks pavadinimas susijęs su jų augimviete — tropinio ir subtropinio klimato juosta).
Prieskoniai būna vienos rūšies arba jų mišiniai ir jie dažniausiai esti miltelių pavidalo. Prieskonių mišinių Europos rinkoje yra labai įvairių:
Kari sukurtas Indijoje. Jį sudaro kurkuma (ciberžolė), kardamonas, muskato riešutas ir žiedai, kvapieji, juodieji pipirai, kalendra, imbieras, kmynai, gvazdikėliai, raudonieji ankštpipiriai bei kt. (kiekvienoje šalyje šio mišinio sudėtis yra šiek tiek kitokia). Jie yra gelsvai rudi, nuo švelnaus iki aštraus skonio, ryškaus aromato. Vartojami sriuboms, antriesiems — mėsos, žuvies, kiaušinių, ryžių — patiekalams. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-05-11
DalykasKulinarijos namų darbas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasNamų darbai
Apimtis10 puslapių 
Literatūros šaltiniai6
Dydis22.61 KB
Autoriusoksana
Viso autoriaus darbų10 darbų
Metai2006 m
Klasė/kursas0
Švietimo institucijaŠiaulių valstybinė kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word prieskoniai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Namų darbai
  • 10 puslapių 
  • Šiaulių valstybinė kolegija
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą