Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Ydingas potraukis į pieną
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Ydingas potraukis į pieną

  
 
 
123456789
Aprašymas

Įvadas. Pieno pliusai ir minusai. Sudėtis. Pieno ydos. Pienas ir jo produktai. Pasterizuotas pienas. Išvados.

Ištrauka

Pienas ir jo produktai vartojamų įvairaus amžiaus žmonių nuo vaikų iki pagyvenusių žmonių.
Pienas ir jo produktai yra augalinės kilmės baltymų šaltinis.
Kaip ir kiekvienas maisto produktas jis turi ir gerųjų ir blogųjų savybių. Šviežias pienas yra
labai naudingas ir labai retai gali turėti kenksmingų savybių, o jau perdirbtas ar pasterizuotas – jau
daug daugiau.
Pieno produktai – tai pats pienas, grietinė, jogurtas, varškė, sviestas, grietinėlė, kefyras, pasukos,
rūgpienis, sūris. Kiekvienas jų yra naudingas, nes turi vitaminų, mineralinių ir organinių medžiagų bei
kitų gerų savybių, kurios bus apžvelgtos šiame referate. Pieno pramonė dabar labai išsivysčiusi, tačiau
ji negali pasiūlyti visuomenei tokio pieno produktų pasiūlos, kaip užsienio pienininkai.

Vienas iš svarbesnių maisto produktų būtų pienas. Jis turi žmogui naudingų maistinių medžiagų:
baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų, fermentų ir druskų. Pienas geras ne tik tuo, kad jis skanus,
bet ir, kad iš jo galima pasigaminti nuostabių produktų. Gerti pieną yra patartina sergant kai kuriomis
ligomis, bei vartoti dietinius pieno produktus pagyvenusiems ir virškinamojo trakto ligomis
sergantiems žmonėms.
Be motinos pieno, kurį naujagimiui sunku pakeisti kuo nors kitu, yra ir karvės, ir ožkos, ir avių,
ir kumelių pienas, tačiau pastarieji trys vartojami mažiau.
Jau nuo senų senovės žmonės vartojo pieną, tačiau yra ir dar vienas būdas pakeisti pieną – tai jo
produktų gaminamas. Labai dažnai pienas vartojamas raugintas: rūgęs pienas, kefyras, kumysas, taip
pat gaminami naminiai varškės sūriai ir sviestas. Šiais laikais labai gerai išsivysčiusi pieno pramonė,
kuri gamina įvairiausius pieno produktus.
Pienas mityboje labai svarbus savo sudėtimi. Karvės pienas labai svarbus maisto produktas.
Išnaudodamas daug energijos žmogus gali daug jos atgauti išgėręs pieno (apie 8%). Iš pieno žmogus
gauna 16,6% jam taip reikalingų baltymų, kurių yra net trys rūšys: kazeino, laktoalbumino,
laktoglobulino, 12,9% riebalų, 63,5% kalcio, 28,5% fosforo, 3,3% geležies, taip pat vitaminų: A, B,
B2, PP, B2, E, C. Piene randama ne tik vertingų organinių, bet ir mineralinių maisto medžiagų. O
svarbiausi pieno komponentai yra fermentai, vitaminai ir daugybė įvairių mikroorganizmų (šviežiame
piene).
Didžiausias pieno komponentas yra baltymai. O iš jų daugiausia yra kazeino. Jis ypač svarbus
varškės ir sūrio gaminiams. Tai vertingiausias baltymas, maistingesnis už augalinius ir mėsos. Kiti
svarbūs pieno komponentai yra: albuminas, pieno riebalai, laktozė, kalcio druskos.
Baltymai yra nepakeičiami, nes juo siūloma vartoti vaikams, nėščiosioms, pagyvenusiems
žmonėms, ypač nuo kepenų ligų kenčiantiems žmonėms. Žmogaus kūne baltymai yra pagrindinė
audinių, virškinimo fermentų, hormonų, apsauginių medžiagų statybinė medžiaga. O kas svarbiausia,
kad jie svarbiausi cheminių procesų katalizatorius. Su pienu patartina gaminti bulves, kruopas,
ankštines daržoves, sojų miltais, riešutais ir t. t.
Pieno riebalai – rutuliukų pavidalu. Jų lydymosi temperatūra 27-35°C, žemesnė už žmogaus, tad
jie greit ištirpsta ir greitai pasisavinami. Juose labai daug vertingos energijos, vitaminų, karotino.
Pieno laktozė – tai pieno cukrus, kuris lengviau pasisavinamas žmogaus organizmo, negu
cukrinių runkelių cukrus. Veikiamas mikroorganizmų cukrus kinta ir susidaro rūgštį. Todėl
pienas greitai sugenda. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-05-18
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis7 puslapiai 
Literatūros šaltiniai5
Dydis15.22 KB
AutoriusToma
Viso autoriaus darbų5 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas1
Mokytojas/DėstytojasA. Tutlienė
Švietimo institucijaKlaipėdos Universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Kuno kultura2 [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 7 puslapiai 
  • Klaipėdos Universitetas / 1 Klasė/kursas
  • A. Tutlienė
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą