Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Kruopos (2)
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Kruopos (2)

  
 
 
1234567891011121314151617
Aprašymas

Įvadas. Darbo tikslas yra apibūdinti kruopas, jų asortimentą, svarbą žmogaus mitybai. Kruopos. Kruopų asortimentas. Cheminė kruopų sudėtis ir maistinė vertė. Kruopų kokybės rodikliai. Kruopų ženklinimas, pakavimas ir laikymas. Rinkos tyrimas. Išvados. PowerPoint pristatymas (7).

Ištrauka

Darbo tikslas yra apibūdinti kruopas, jų asortimentą, svarbą žmogaus mitybai.

Darbo uždaviniai.
1. Apžvelgti kruopų asortimentą.
2. Išanalizuoti kruopų cheminę sudėtį, maistinę vertę.
3. Įvertinti kruopų kokybės rodiklius, ženklinimą, pakavimą, laikymą.
4. Atlikti kruopų rinkos tyrimą.
Darbo metodai. Mokslinės literatūros duomenų rinkimas, sisteminimas, analizavimas.

Darbo struktūra. Darbą sudaro 3 skyriai.

Darbo sudėtis. Darbą sudaro 17 puslapių, 4 informacijos šaltiniai, priedų nėra.


Kruopos yra sveiki arba skaldyti grūdai bei ankštinių sėklos, kurių apyvaisis, luobelė, aleurono sluoksnis bei gemalas yra visiškai arba iš dalies pašalinti. Kruopų asortimentas platus, kadangi gaminamos beveik iš visų grūdų, jos skiriasi sudėtimi, paviršiaus apdorojimu, dydžiu, priemaišų kiekiu, vartojimo savybėmis, o pavadinimai priklauso nuo grūdų, iš kurių jos pagamintos, pavadinimų.
Kruopos vartojamos pietų pirmiesiems ir antriesiems patiekalams bei įvairiems konservams, dietinės ir vaikų mitybos produktams, maisto koncentratams gaminti. Patiekalai yra labai maistingi, malonaus skonio, organizmas juos gerai įsisavina. Taigi kruopos žmogaus mityboje vaidina svarbų vaidmenį.


KRUOPŲ ASORTIMENTAS

Kruopų asortimentas gana platus ir įvairus.
Iš kviečių gaminamos manų ir kvietinės kruopos.
Manų kruopos gaunamos malant aukščiausios rūšies kviečius, atsijojus stambesnes miltų kruopeles, jos sudarytos iš endospermo (maisto medžiagų sandėlio). Kruopos skiriasi spalva, forma, vartojimo savybėmis. Svarbus rodiklis - pelningumas, parodo ar kruopos yra iš gryno endospermo. Jos suverda greitai, košė vienalytės konsistencijos. Jos yra labai maistingos, angliavandenių šaltinis, beveik neturi ląstelienos, virtų manų baltymus, angliavandenius žmogaus organizmas lengvai įsisavina, todėl manais daugiausia maitinami vaikai, nusilpę ar sergantys skrandžio ir žarnų ligomis.
Kvietinės kruopos gaminamos dažniausiai iš kietųjų kviečių. Pagal grūdo endospermo (branduolio) dydį kvietinės kruopos gali būti:
sveikų grūdų kruopos
smulkintų grūdų kruopos, kurių pakuotės numeruojamos pagal kruopelių dydį.
Įvairaus stambumo kruopos verda nuo 14 iki 60 min. ir padidėja 4 – 5 kartus.
Kvietiniai dribsniai gaminami iš šlifuotų kviečių, kurie verdami cukraus sirupe pridėjus druskos, paskui džiovinami, suplojami ir apkepami.
Miežių kruopose daug ląstelienos. Dėl to jos blogiau pasisavinamos ir skatina žarnyno tuštinimąsi. Tai svarbu tukti linkusiems žmonėms.
Iš miežių veislių, kurių grūdai stambūs ir baltymingi, gaminamos dviejų tipų kruopos:
skaldytos – įvairaus dydžio grūdų dalelės. Jos smulkesnės už perlines, netaisyklingos formos su aštriais kampais, gelsvai pilkšvos. Skaldytų kruopų paviršiuje gali būti luobelės ir aleurono sluoksnio likučių;
perlinės – sveiki ar smulkinti miežių branduoliai, kurie yra nušlifuoti ir nupoliruoti, todėl ovalios formos. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2008-08-18
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis13 puslapių 
Literatūros šaltiniai4
Dydis41.6 KB
AutoriusNijolė
Viso autoriaus darbų13 darbų
Metai2007 m
Klasė/kursas2
Mokytojas/DėstytojasStakienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
FakultetasVerslo vadybos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word KRUOPOS [speros.lt].doc
Microsoft PowerPoint Kruopos pristatymas [speros.lt].ppt
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 13 puslapių 
  • Kauno kolegija / 2 Klasė/kursas
  • Stakienė
  • 2007 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą