Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Aliejus

  
 
 
12345678
Aprašymas

Aliejus. Etikečių mokslas. Kokią rūšį pasirinkti? Lentelė: augalinio aliejaus biologinė vertė. Kam svarbus lietuviškumas. Gero apetito.

Ištrauka

Visi žinome, jog tinkama mityba – mūsų sveikatos pagrindas, o aliejus – būtina kiekvieno valgytojo maisto raciono dalis. Nepriklausomybės metais iš turėtų pozicijų augalinis aliejus visiškai išstūmė sovietmečiu vartotus gyvulinius taukus. Lietuvos gyventojų racione reikia mažinti gyvulinių riebalų kiekį ir vartoti kuo daugiau augalinio aliejaus.

Aliejus iš augalų sėklų ar vaisių išgaunamas šalto ar karšto spaudimo bei ekstrakcijos būdu. Šaltuoju būdu spausti aliejai dažniausiai nerafinuojami – nevalomi, tad juose lieka daugiausia organizmui vertingų medžiagų. Žaliavoms, naudojamoms tokiam aliejui spausti, keliami aukščiausi reikalavimai. Šalto spaudimo aliejus yra pats šviežiausias, tad ir jo galiojimo laikas trumpiausias.
Tokie aliejai pasižymi ryškiomis skonio savybėmis ir aromatu, tad visai nenuostabu, kad ir jų kaina yra didesnė. Šalto spaudimo būdu gaminami alyvuogių, saulėgrąžų, riešutų aliejai. Šis būdas taikomas ir iš kitų žaliavų gaminamiems aliejams, tačiau, pavyzdžiui, rapsų, sojos, medvilnės aliejai turi būti rafinuojami, nes nevalyti jie pasižymi specifiniu, ne itin maloniu skoniu, juose lieka kai kurių nepageidautinų priemaišų.
Naudojant ekstrakcijos būdą aliejus išgaunamas cheminių tirpiklių – heksano arba benzino – pagalba. Žinoma, tirpiklių pavadinimai skamba bauginamai, tačiau gamybininkai ramina, abejoti nėra ko – chemikalai sudėtingo technologinio proceso metu į aliejų nepatenka, jų naudojimas atitinka ES direktyvas.
Ekstrakcija – pats ekonomiškiausias gamybos variantas, taigi ir aliejaus kaina mažesnė. Be to, tokio aliejaus ilgesnis galiojimo, o tuo pačiu ir vartojimo laikas. Beje, didžioji dalis Europoje gaminamų aliejų kaip tik ir gaunami pastaruoju būdu. Manoma, jog ir Lietuvoje daugiausia prekiaujama būtent ekstrahuotu aliejumi. Beje, šis produktas gali būti gaminamas ir iš išspaudų – mat jose dar lieka nemažas aliejaus kiekis.
Naudojant tirpiklius iš išspaudų papildomai gautas aliejus maišomas su aukštesnės rūšies aliejais ir tiekiamas vartotojui. Žinoma, šis produktas – toli gražu ne aukščiausios kategorijos. Lietuvoje prekiaujama aliejumi, pagamintu iš alyvuogių išspaudų – tai nurodoma ir gaminio etiketėse. Šio aliejaus kokybės rodikliai atitinka visus privalomuosius jam keliamus kokybės reikalavimus. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-05-30
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis7 puslapiai 
Literatūros šaltiniai3
Dydis11.69 KB
AutoriusKarolis
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Švietimo institucijaKauno kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word kauno kolegija.doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą