Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
-1
naudingas 0 / nenaudingas -1

Riešutai

  
 
 
123456789101112
Aprašymas

Riešutų rūšys: Lazdyno riešutai ir fondukas, Graikiniai (valakiniai) riešutai, Migdolo riešutai, Pistacijos, Kedro riešutai, Žemės riešutai, Kaštainiai. Riešutų ligos ir kenkėjai. Riešutų kokybė. Išvados. Darbas iliustruotas nuotraukomis.

Ištrauka

Riešutai sudaro atskirą grupę, nes skiriasi nuo kitų savo struktūra, chemine sudėtimi ir maistine verte bei vartojimo būdu.
Riešutas yra augalo vaisius, turįs keletą sumedėjusį apyvaisį (kevalą), kuris, sėklai subrendus, neatsidaro. Ši vaisiaus sėkla ir yra riešuto branduolys.
Riešutų medžiai, krūmai ir augalai būna laukiniai ir kultūriniai. Pavyzdžiui, laukinio lazdyno kultūrinė atmaina yra fondukas. Jis auga tam tikro klimato zonose. Lietuvoje savaime auga paprastasis lazdynas.
Riešutų branduoliai yra vertingas maistas. Jų sudėtyje nedaug vandens (3 – 15%, o kaštainiuose – 35 – 55%), daug riebalų, angliavandenių, baltymų. Riebalai sudaro 40 – 72%, juose vyrauja nesočiosios riebiosios rūgštys. Riebalų daugiau fonduko ir graikiniuose riešutuose, o mažiausiai – kaštainiuose. Vertingi riešutų baltymai (14 – 27,5% ), nes juose yra visų nepakeičiamų amino rūgščių. Baltymų daugiausia žemės riešutuose (arachiuose). Angliavandenių juose yra beveik tiek pat, kiek ir sultinguose vaisiuose, tačiau 40 – 60% viso angliavandenio kiekio sudaro krakmolas. Kiti angliavandeniai – cukrus, ląsteliena. Riešutuose yra vandenyje ir riebaluose tirpių vitaminų (C, E, PP, B1, B2). Graikiniuose riešutuose ir kaštainiuose ypač daug vitamino C. Mineralinės medžiagos sudaro 1,5 – 2,5%, daugiausia fosforo, kalio, kalcio, magnio, geležies ir kt. Ypač vertinga kedro riešutų mineralinių medžiagų sudėtis. Riešutų skonį lemia glikozidai (migdoluose – amigdalinas, žemės riešutuose – arac hidozidas ir kt.).
Paprastai riešutai valgomi švieži. Jie plačiai vartojami konditerijos pramonėje ir kulinarijoje. Iš pistacijų ir kedro riešutų spaudžiamas aliejus. Arachiai bei kaštainiai dar kepami.

Darbo tikslas: Išanalizuoti atskiras riešutų rūšis;
Darbo uždaviniai:
1. Išanalizuoti kiek procentų riešutuose sudaro maistingosios medžiagos;
2. Išsiaiškinti kokiose šalyse yra auginami riešutai;
3. Išsiaiškinti kokiomis sąlygomis yra augimani riešutai. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-06-09
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis10 puslapių 
Literatūros šaltiniai4
Dydis210.84 KB
Autoriusraska
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Mokytojas/DėstytojasS. Balnytė
Švietimo institucijaŽemaitijos kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word RIESUTAI [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 10 puslapių 
  • Žemaitijos kolegija
  • S. Balnytė
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą