Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Šokoladas

  
 
 
123456789101112131415161718192021222324252627
Aprašymas

Šokolado istorija. Kakavmedžių auginimas ir šokolado gamyba. Šokolado biocheminė sudėtis. Šokolado klasifikacija. Šokolado degustavimas ir laikymo sąlygos. Šokolado patiekimas. Šokoladas ir sveikata. Šokolado panaudojimo galimybės. Garsiausi šokolado gamintojai pasaulyje ir Lietuvoje.

Ištrauka

Manoma, kad šokolado istorija prasidėjo labai seniai – prieš 3000 metų.
Maždaug 1500 m. pr. Kr. Amerikoje Meksikos įlankoje susikūrė almekų civilizacija. Žinių apie juos išliko ne daug, tačiau lingvistai teigia, kad žodis "kakava" pirmą kartą buvo paminėtas maždaug 1000 m. pr. Kr., kai actekų civilizacija žymiai progresavo. Kakavmedis, lotyniškai Theobroma cacao, išvertus reiškia "dievų maistas". Almekai jį laikė pačių gražiausių "rojaus medžiu".
Almekų civilizaciją pakeitė majai. Majai atvyko į šiaurinę Gvatemalą maždaug 1000 m. pr. Kr. Iki tol jie gyveno Gvatemalos ir Meksikos provincijos Čiapas plokštumose. Ten kakavmedžiai buvo reti augalai, jei jų iš viso buvo. Nusileidę nuo plokštumų majai aptiko ir pradėjo kultivuoti laukinius kakavmedžius. Manoma, kad būtent šiuo laikotarpiu ir atsirado šiuolaikinis žodis "kakava". Tarp majų dievų buvo ir įpatingas – valdantis kakavą dievas, jis buvo vadinamas Chak Ek Chuah. Apie šokolado atsiradimą yra pasakojama legenda. Ji teigia, kad actekų Mėnulio dievas, pavogė kakavos sėklas iš Saulės vaikų šalies ir atidavė jas žmonėms [18].
Mūsų amžiaus 250 metais majų kultūra pasiekė aukštą išsivystymo lygį. Iki 600 metų majai užveisė didžiausias mums dabar žinomas kakavmedžių plantacijas. Buvo sukurti stulbinantys miestai, kuriuose buvo pilys piramidės su žiauriais jų valdininkais. Iki civilizacijos žlugimo IX mūsų eros amžiuje, majų architektūra lenkė ankstyvo renesanso senovės Graikijos ir Italijos arhitektūrą. Šokoladas buvo prabanga ir šventu gėrimu ne tik gyvenime, bet ir po mirties. Šalia daiktų, kurie buvo įdedami kaip labai svarbūs į kapavietes jų laimingo pomirtinio gyvenimo tąsai, randamas ir puošnus puodukas šokoladui gerti, o sieniniuose piešiniuose vaizduojamas šio gėrimo paruošimas.
Neteisingai būtų galvoti, kad majai žinojo tik vieną šokoladinio gėrimo receptą. Tuo metu buvo gerai ištobulinti įvairūs šokoladinio gėrimo gaminimo būdai naudojant specialius priedus ir komponentus. Lingvistai tiriantis majų kultūrą, identifikavo tokias frazes kaip "witik cacao" ir "cacao kox", tačiau kaip bebūtų gaila mes nežinome ką jie reiškia. Kitas priedas, kurį naudojo majai vadinama "piment". Daugelyje šaltinių šis žodis verčiamas kaip "pipiras", bet tai yra neteisinga. Tikroji šio žodžio reikšmė "gvazdikėlių medis". Naujajame Pasaulyje pipirai nebuvo žinomi, kol jų neužkariavo Ispanija [21].
Po IX amžiaus majai pradėjo smukti ir nuo 800 iki 1000 metų (Lindt šokolado gamintojų interneto puslapyje teigiama iki 1100 metų) majų vietą užemė toltekai. Tačiau ši kultūra gyvavo neilgai: dėl vidinių nesutarimu ji išyro XII amžiuje. Po 1200 metų atsikraustė į Meksika ir ją valdė actekai. Jų civilizacija vystėsi ir gyvavo iki 1521 metų, kol juos užkariavo ispanai. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-10-29
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis20 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis38.56 KB
Autoriusmantas
Viso autoriaus darbų8 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Švietimo institucijaKauno Dainavos vidurinė mokykla
Failo pavadinimasMicrosoft Word APIE SOKOLADA [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 20 puslapių 
  • Kauno Dainavos vidurinė mokykla
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą