Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Grūdai ir miltai. Jų produktai
   
   
   
1
naudingas +1 / nenaudingas 0

Grūdai ir miltai. Jų produktai

  
 
 
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243
Aprašymas

Įvadas. Viskas apie grūdus. Kviečiai. Rugiai. Avižos. Burnotis (amaranth). Miežiai. Grikiai. Ryžiai. Tritikalė. Kukurūzai. Soros. Linų sėmenys. Grūdų ir miltų prekės. Ryžių prekių asortimentas. Kruopų asortimentas. Dribsnių asortimentas. Makaronų asortimentas. Trapučiai. Kitos prekės. Duonos ir pyrago gaminiai. Išvados. Priedai.

Ištrauka

Grūdai – pats svarbiausias žemės ūkio produktas. Jie nevartojami tiesiog maistui, bet perdirbami.
Didžiąją maisto raciono dalį turėtų sudaryti perdirbtų grūdų produktai. Neatsitiktinai yra sudaryta maisto produktų piramidė (pav.1), kurios pagrindą sudaro grūdinės kilmės produktai. Atsižvelgiant į šią piramidę, puse dienos raciono turėtų sudaryti grūdinės kultūros produktai (piramidės apačia). Taip yra todėl, kad jie turi didžiausią maistinę vertę ir teigiamai veikia organizmą laikantis piramidės nurodymų. Grūdai suteikia žmogui energijos, yra pagrindinis baltymų šaltinis, turi nemažai vitaminų bei mineralų.

Iš perdirbtų grūdų produktų (kruopų ir miltų) yra gaminami labai įvairūs gaminiai. Prekių asortimentas gana platus. Iš miltų bei kitos žaliavos gaminami makaronai, duona, pyrago gaminiai, džiūvėsiai ir kt. Vis labiau i rinką plūsta greitieji užkandžiai.
Pasaulio grudų produkcijoje kviečiai sudaro 30%, ryžiai ir kukurūzai – 28%, miežiai – 4%, sorgas – 3%, avižos – 2%, soros ir rugiai po 1%. Taipogi yra daug smulkesnių grūdų rūšių, tačiau jų produkcija tokia maža, kad jie neįtarukiami į pasaulio grūdų produkcijos sąrašą.
Pagrindiniai grūdiniai augalai priklauso trims botaninėms šeimoms: varpiniams, rūgtiniams ir ankštiniams. Botaninių šeimų vaisiai yra skirtingos struktūros. Jų savita ir cheminė sudėtis.
Grūdų produktų sandėliavimo terminas yra ilgiausias lyginant su kitais maisto produktais. Jei jie laikomi tinkamomis sąlygomis (sausoje bei vėsioje patalpoje), grūdų produktai gali išlaikyti savo maistinę vertę metų metus.
Vitaminų daugiausiai yra grūdo apvalkale. Kuo geriau nuvalyti grūdai, t.y. kuo aukštesnės rūšies miltai, tuo mažiau vitaminų lieka gaminyje. Kvietinė duona iš šveistinių miltų charakterizuojama kaip optimalaus vitaminų subalansuotumo pavyzdys. Joje yra daugiausiai vitaminų B1, B2, PP ir kt. Suvalgius per parą apie 500g kvietinės duonos iš antros rūšies miltų, gaunama 68% vitamino B1 paros normos, 28 % vitamino B2 ir 82% vitamino PP. Suvartojus analogišką kiekį baltos duonos iš aukščiausios rūšies miltų, gaunama tik 32 % vitamino B1, 15% vitamino B2 ir 24% vitamino PP paros normos.
Didžiausias maistinių skaidulų kiekis yra grūdo apvalkale ir branduolyje. Kuo geriau nuvalytas grūdas, tuo miltų išeiga mažesnė, tuo baltesni darosi gaminiai ir mažiau juose skaidulinių medžiagų. Pvz. kvietinėje duonoje iš nevalytų grūdų maistinių skaidulų yra iki 2%, kvietinėje duonoje iš antros rūšies miltų - tik 0,4 %, batonuose iš pirmos rūšies miltų - 0,1 %. Tuo tarpu ruginėje duonoje maistinių skaidulų yra apie 1,1 %. Hemiceliuliozės kiekis grūduose svyruoja nuo 2 iki 4 %. Žmogaus organizmas maistinių skaidulų beveik neįsisavina, tačiau jos turi didelę įtaką maisto virškinimui - pagyvina virškinimo trakto judesius ir sąlygoja greitesnį maisto praėjimą juo. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-01-18
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis41 puslapis 
Literatūros šaltiniai8
Dydis2.77 MB
AutoriusMilda
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas4
Mokytojas/Dėstytojasdr . D. Gruzdienė
Švietimo institucijaKlaipėdos Universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Grudai ir miltai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 41 puslapis 
  • Klaipėdos Universitetas / 4 Klasė/kursas
  • dr . D. Gruzdienė
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą