Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Sveikatos gėrimai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Sveikatos gėrimai

  
 
 
1234567891011121314151617181920212223242526
Aprašymas

Įvadas. Apklausa. Gaiviųjų gėrimų pasirinkimas pagal amžių. Kavos ir arbatos gėrimo priklausomybė nuo amžiaus. Gaiviųjų gėrimų pasirinkimas pagal gyvenamąją vietą. Kavos gėrimo priklausomybė nuo lyties. Arbatos gėrimo priklausomybė nuo lyties. Mieliau geriame mineralinį vandenį ar sultis. Perkamiausi gėrimai Jurbarke ir Jurbarko raj. Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijos valgykloje parduodamų gėrimų sąrašas. Interviu. Reklamos televizijoje. Reziumė.

Ištrauka

Žmogus per visą savo gyvenimą išgeria daug ir įvairių gėrimų. Vieni jų tik numalšina troškulį, atgaivina, kiti gydo nuo kai kurių ligų. Visus gėrimus priimta skirstyti į gaivinamuosius ir alkoholinius. Savo projektiniu darbu pabandėme susipažinti su gaivinamaisiais gėrimais ir jų teigiamu poveikiu žmogaus sveikatai.
Mūsų darbo tikslai:
 Susipažinti su dažniausiai jurbarkiečių geriamais gaivinamaisiais gėrimais.
 Išsiaiškinti, koks šių gėrimų poveikis žmogaus sveikatai.
 Sužinoti, kokius gaivinamuosius gėrimus rekomenduoja gerti mitybos specialistai.
Vanduo
Vanduo yra pats svarbiausias gyvybės šaltinis. Be maisto žmogus gali išgyventi daug savaičių, tačiau be vandens žūva po kelių parų. Netekus daug vandens, prasideda tam tikras kraujo krešėjimas, į kurį jautriai reaguoja ypatingi nerviniai junginiai. Kiek organizmui reikia vandens per parą, priklauso nuo aplinkos sąlygų, darbo pobūdžio, suvalgyto maisto kiekio.
Norint numalšinti troškulį svarbu ne tik vandens kiekis, bet ir jo skonio savybės. Jog įvairiuose gėrimuose ištirpusios medžiagos chemiškai veikia skonio receptorius, esančius burnos gleivinėje, todėl išsiskiria daugiau seilių.
Kokį vandenį geriausia gerti? Geriant virintą vandenį mažesnė tikimybė užsikrėsti įvairiomis ligomis, tačiau nedrėtų jį gerti ištisai, nes jame yra mažiau mineralinių medžiagų. Taip pat nepatartina nuolatos gerti ir mineralinį vandenį, nes jame gausu druskų. Tačiau retkarčiais vartojamas mineralinis vanduo yra papildomas mikroelementų šaltinis.
Žmogus turėtų per parą išgerti ir gauti su maistu 2-3 l. vandens. Karštomis vasaros dienomis ar sunkiai dirbant, kai smarkiai prakaituojama, vandens geriama kur kas daugiau. Kartu su prakaitu iš


organizmo pasišalina nemažai druskų ir vandeny tirpių vitaminų. Tokiais atvejais troškulį numalšinti geriau tinka arbata, gazuotas mineralinis vanduo, vitaminizuotas gėrimas, sultys. Juos svarbu gerti pamažu ir nedideliais gurkšneliais.


Sultys
Sveikiausia gerti vaisių, uogų ir daržovių sultis. Jos higieniniu ir biologiniu požiūriu vertingiausias ir skaniausias gėrimas.
Vaisiai, uogos ir daržovės turi didelės reikšmės gerai mitybai ir organizmo darbui palaikyti. Jie turi vertingų ir gyvybiškai svarbių medžiagų (vitaminų, druskų ir t.t.). Gerdami įvairius vaisių ir daržovių gėrimus nenutuksime, jie svarbūs širdies ir kraujagyslių profilaktikai bei gydymui. Sultys, kaip maisto produktas, reikšmingos tuo, kad žadina medžiagų apykaitą, didina virškinamųjų liaukų sekretinę funkciją.
Įvairiuose vaisiuose yra rauginių medžiagų, teikiančių jiems aitraus, gaižaus skonio. Neprinokę vaisiai ir uogos mažai naudingi. Juose mažai cukraus ir daug ląstelienos. Geros sultys turi būti pagamintos tik iš nesugedusių, gerai nuplautų, prinokusių vaisių, uogų, daržovių.
Mūsų sąlygomis kiekviena šeimininkė dažniausiai išispaudžia obuolių, kriaušių, morkų, uogų sulčių. Pačios sveikiausios ką tik išspaustos šviežios sultys.
Šis gėrimas naudingas tiek vaikams, tiek suaugusiems ir pagyvenusiems žmonėms.
Arbata
Arbata - vienas labiausiai pasaulyje paplitusių gėrimų. Gaunama iš subtropinio ir tropinio klimato juostose augančio, amžinai žaliuojančio arbatos krūmo jaunų lapelių, kurie skinami balandžio-spalio mėnesiais.
Arbatos maistinę vertę nulemia jos cheminė sudėtis bei gydomosios savybės: arbata turi bakteriocidinių savybių - padeda gydyti infekcines ligas, gerina virškinimą, medžiagų apykaitą bei kraujotaką. Ji yra gera profilaktinė priemonė prieš akmenligę ir aterosklerozę. Arbata malšina troškulį, šalina raumenų ir nervinį nuovargį, gerina kvėpavimą.
Pagal auginimo rajoną arbata skirstoma į Gruzijos, Azerbaidžano, Krasnodaro, Kinijos, Ceilono ir kitas. Pagal gamybos būdą ir arbatos pavidalą -į birią, presuotą, tirpią, o pagal kokybę - į prekines rūšis.

Arbatos kokybę parodo įvairūs rodikliai. Vertinama sausos arbatos išvaizda, aromatas ir skonis, antpilo ir išvirtų lapelių spalva.
Aukštesnių rūšių arbatžolės turi būti vienodos juodos ar tamsiai alyvinės spalvos, vienodo stambumo, gerai susuktos, be priemaišų. Antpilo spalva vertinama po plikymo praėjus 5 minutėms. Aukštesnių rūšių juodos arbatos antpilas turi būti skaidrus su rausvu atspalviu, o žalios - šviesiai gintarinis. Aromatas - malonus, švelnus, skonis - aitrokas. Išvirtų lapelių spalva vienoda: juodos - ruda, žalios - alyvinė. Žemesnių rūšių arbata yra vienos spalvos, stambumo, blogiau susukti lapeliai, silpnesnio skonio ir aromato, drumstesnis antpilas. Visų rūšių kokybiška arbata neturi turėti pelėsių ir kitų pašalinių kvapų, sumedėjusių stiebo dalių, priemaišų. Drėgmės turi būti ne daugiau kaip 8,5%.
Pagal arbatos vartojimą pasaulio rekordininkai yra anglai. Kiekvienas jų vidutiniškai per metus suvartoja 4,55kg. vien tik Londone, kur pirmoji arbatinė atvėrė duris dar 1652m., o dabar yra per 500 arbatinių. Dideli šio gėrimo mėgėjai geria šį gėrimą per pusryčius, pietus ir 5 valandą vakare. Beje arbatos Didžiojoje Britanijoje geriama vis daugiau, tai yra siejama su paklausos kitiems gėrimams, taip pat alkoholiniams, mažėjimu. Šioje valstybėje suvartojama tiek arbatos, kiek Vakarų Europoje ir Šiaurės Amerikoje kartu paėmus. Mažiausiai pasaulyje arbatos suvartoja Nigerija - 23g. per metus (praktiškai vieną puodely per mėnesį).
Arbatos gėrimo meno viršūne pagrįstai laikomas japonų ritualas. Ši ceremonija su jos apgalvotais griežtais judesiais ir iškilmingumu tarsi japono sielos valymas. Subtiliems Tekančios Saulės šalies gyventojams, branginantiems tradicijas, arbata ne tik gėrimas. Su ja susiję daugybė kultūros papročių ir apeigų, išoriškai primenančių pamaldas. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-10-09
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis23 puslapiai 
Literatūros šaltiniai6
Dydis73.07 KB
AutoriusGiedrė
Viso autoriaus darbų5 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas12
Failo pavadinimasMicrosoft Word ref.Sveikatos gerimai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 23 puslapiai 
  • 12 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą