Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Medus

  
 
 
12345678910111213141516171819202122232425
Aprašymas

Medaus sudėtis. Medaus savybės. Medaus rūšys. Medus konditerijoje. Receptai su medumi.

Ištrauka

Medus
Medus- tai saldi medžiaga, bičių pagaminta iš nektaringųjų augalų nektaro ir saldžiųjų išskyrų. Medus yra labai vertingas žmogaus mitybos produktas. Medaus cheminė sudėtis gana sudėtinga. Medus galutinai subręsta koriuose, čia formuojasi jo aromatas.
Meduje daugiausia yra angliavandenių: mono ir disacharidų – 74,8 proc., krakmolo bei kitų polisacharidų – 5,5 proc. Angliavandenių sudėtis priklauso nuo medaus brandos, bet vyrauja fruktozė ir gliukozė. Baltymų meduje nedaug (apie 0,8 proc.). Dėl baltymų medus darosi drumstas, blausus, pilstant putoja. Daugiau baltymų yra lipčiaus meduje. Tamsesniame meduje yra daugiau aminorūgščių.
Meduje yra ir organinių rūgščių (iki 1,2 proc. priskaičiavus ir pieno rūgštį), obuolių, citrinos, vyno, ir kt. Medus pagal makro ir mikroelementų įvairumą pranoksta kitus produktus. Jame yra labai įvairių vitaminų: B1, B2, B6, PP, C, A, E, H, K, vitamino B2 maždaug 16 kartų daugiau nei obuoliuose. Medaus energinė vertė – 314 kcal. Šių medžiagų kiekis ir medaus aromatas priklauso nuo nektaringųjų augalų rūšies ir klimato sąlygų, kuriose šie augalai auga, spalva priklauso - nuo geležies, karotino, chlorofilo, ksantofilo kiekio nektare (pvz., daugiau karotino turintis liepų medus yra geltonas, daugiau geležies turintis grikių medus- tamsiai rudas).
Natūralus medus klasifikuojamas pagal keletą požymių. Pagal botaninę kilmę bičių medus būna nektaro, lipčiaus ir mišrus.
Nektaro medus gali būti monoflorinis, kai bitės renka tik vienos rūšies žydinčių augalų nektarą, ir poliflorinis arba nektaro mišinys (pvz., pievų, kalnų medus). Monoflorinis medus yra akacijų, liepų, dobilų, grikių kiaulpienių, aviečių, grikių, rapsų, viržių, mažiau - kaštonų, obelų, saulėgrąžų, facelijų ir kitų augalų monoflorinis medus. Monoflorinis medus kvapnesnis (pvz., liepų). Skonis bei aromatas, kristalizacijos pobūdis taip pat priklauso nuo kilmės. Poliflorinio medaus savybės kinta pagal nektaro mišinio sudėtį.

Medus- labai maistingas produktas. Organizmas jį lengvai pasisavina. Medus turi ir vertingų gydomųjų savybių. Jis stiprina organizmą, slopina uždegimą, malšina skausmą, mažina organizmo jautrumą, lengvina atsikosėjimą, laisvina vidurius, slopina mikrobų dauginimąsi (grikių medus labiau negu liepų ar viržių). Medų pravartu vartoti vietoj cukraus (per parą ne daugiau kaip 100 g.).
Ypatingai medus turtingas mineralinėmis druskomis ir mikroelementais (kalciu, kaliu, natriu, magniu, geležimi, fosforu, siera, jodu ir kt.). Tamsusis medus yra turtingesnis mineralinėmis druskomis, nors skanesnis yra šviesusis medus.

Laikomas medus kristalizuojasi. Jei susikristalizavęs medus yra susisluoksniavęs, vadinasi, jis dar nesubrendęs, jame daug fruktozės, arba yra pašildytas. Kristalizacijos procesas yra natūralus ir neblogina medaus sudėties. Jei meduje daug gliukozės, jis kristalizuojasi greičiau.
Kristalizacija pagreitėja, jei medus laikomas 14 - 24ºC temperatūroje, o lieka skystas 32 - 37ºC temperatūroje. Aukštoje temperatūroje (apie 70ºC) pakinta medaus sudėtis, jis netenka antiseptinių ir kt. gydomųjų savybių.
Medaus kokybę apibūdina jo aromatas ir skonis, kokybę nusako fiziniai bei cheminiai kokybės rodikliai. Vandens kiekis meduje apibūdina jo brandumą ir išlaikymo savybes. Brandumą taip pat charakterizuoja redukuojančių cukrų ir sacharozės kiekis, o natūralumą – diastazės skaičius ir oksimetilfurfurdo kiekis.
Jei meduje daugiau yra sacharozės ir mažiau redukuojančių cukrų, tai rodo, kad medus falsifikuotas. Diastazės skaičius rodo fermentinį aktyvumą. Natūralaus bičių medaus diastazės skaičius siekia 10, o dirbtinio medaus lygus nuliui arba dar mažiau. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-09-27
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis20 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis3.31 MB
AutoriusEvelina
Viso autoriaus darbų6 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas2
Švietimo institucijaVilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras
Failo pavadinimasMicrosoft Word MEDUS [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 20 puslapių 
  • Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras / 2 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą