Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Plikyta tešla
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Plikyta tešla

  
 
 
123456789
Aprašymas

Tešlos rūšys. Tešlos žaliava. Kepimo formos. Tešlos gaminimas. Kepimo temperatūra. Plikytiniai kepiniai. Plikytos tešlos gaminimas. Trūkumai, kurie gali atsirasti gaminant tešlą, ir jų atsiradimo priežastys. Plikytos tešlos receptai.

Ištrauka

Valgymas – tai tikras gyvenimo malonumas. Kiekvienas žmogus turi savo skonį ir valgo dažniausiai tai kas jiems labiausiai patinka. Vienų mėgstamiausi patiekalai yra gaminami iš mėsos, kitų iš žuvies, daržovių, kiti mėgsta miltinius patiekalus. Miltiniai patiekalai dažniausiai būna konditerijos gaminiai.
Miltiniai patiekalai gaminami iš įvairių tešlų. Pagal išpurenimo būdą visas miltinių konditerijos gaminių tešlas galima suskirstyti į dvi rūšis: mielines ir paruoštas be mielių. Mielinę tešlą galima gaminti su įmaišalu ir be jo. Iškilusią tešlą galima sluoksniuoti sviestu ar margarinu – gaunama sluoksniuota mielinė tešla. Be mielių pagaminta tešla pagal išpurenimo būdą skirstoma į kelias rūšis:
a. pagamintas su cheminiais purikliais (vaflinė, meduolių, pagerinta, trapi ir kt.);
b. plaktas (biskvitinė, orinė, migdolinė, tešla lietiniams);
c. sluoksniuotas, paruoštas sluoksniavimo būdu;
d. plikytas, gaunamas užplikius dalį arba visus miltus (plikyta ir plikyta meduolinė).
Miltai – pagrindinė tešlos žaliava. Kuo aukštesnės rūšies miltai, tuo šviesesni būna gaminiai. Gaminių kokybė ir tešlos savybės priklauso nuo miltų glitimo kokybės ir jo kiekio miltuose. Tešla, pagaminta iš miltų, kurių glitimas geras, būna stangri, elastinga. Tešla iš rupių miltų turi būti drėgnesnė, jai užmaišyti reikia daugiau laiko. Į kai kuriuos gaminius vietoj miltų galima dėti krakmolo (iki 10 % receptūroje nurodytos miltų masės). Krakmolas suteikia gaminiams trapumo. Kepamų gaminių paviršiuje krakmolas virsta dekstrinais ir sudaro blizgančią plutelę. Vienas iš tešlos sudedamųjų dalių yra cukrus. Cukrus suteikia tešlai minkštumo, plastiškumo. Jei cukraus per daug, tešla greit išsklinda, būna lipni, nes nuo cukraus miltų baltymai blogiau išbrinksta. Rūgstant mielinei tešlai, iš joje esančių angliavandenių susidaro alkoholis, pieno rūgštis ir anglies dioksidas. Cukrus gali sudaryti nuo 3 iki 35 % miltų masės. Tešla su nedideliu kiekiu riebalų ir daug cukraus būna kieta, stikliška. Riebalai taip pat reikalingi tešlai pagaminti. Jie pagerina gaminių skonį, suteikia trapumo, sluoksniuotumo. Suminkštinti riebalai tolygiai pasiskirsto glitimo paviršiuje ir tešloje sudaro plėveles. Baltymai mažiau išbrinksta, glitimas pasidaro ne toks stangrus ir greitai trūkinėja. Kepamoje tešloje riebalai sulaiko daugiau oro, ir gaminiai geriau iškyla. Ištirpinti riebalai tešloje pasiskirsto lašeliais ir blogai gaminiuose išsilaiko – iškyla į paviršių. Juo daugiau įmaišoma į tešlą riebalų, tuo gaminiai būna puresni, trapesni. Jei riebalų per mažai, tešla būna neplastiška, gaminiai ne tokie trapūs. Tešla su pieno produktais būna plastiškesnė, gaminiai skanesni. Gaminiai su kiaušiniais būna malonaus skonio, gražios spalvos, puresni. Kiaušinių baltymai gali sudaryti putas, todėl vartojami tešlai išpurenti. Kepant baltymai sukrenta, todėl nuo jų priklauso gaminių stangrumas ir struktūros patvarumas.
Virtuvėje maistui pagaminti yra naudojami įvairūs indai ir įrankiai. Konditeriniams gaminiams gaminti jie truputį skiriasi nuo kasdienių. Taigi šiek tiek apie indus ir įrankius. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-06-14
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis7 puslapiai 
Literatūros šaltiniai5
Dydis21.62 KB
Autoriusjole
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Mokytojas/DėstytojasL.Kulikauskienė
Švietimo institucijaVilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras
Failo pavadinimasMicrosoft Word Plikyta tesla [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 7 puslapiai 
  • Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras
  • L.Kulikauskienė
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą