Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Pienas ir jo produktai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Pienas ir jo produktai

  
 
 
123456789101112131415161718
Aprašymas

Pienas. Rūgštaus pieno produktai. Saldaus pieno produktai. Pieno riebalų produktai. Pieno konservai. Pieno produktų pakavimas, fasavimas ir ženklinimas. Priedai. Išvados.

Ištrauka

Pieną ir iš jo pagamintus produktus žmonės vartojo nuo seno, kai prisijaukino žinduolius gyvulius. Pienas, kaip pirmasis ir maistingiausias produktas, daugelyje šalių yra vaisingumo, taip pat proto peno ir nemirtingumo simbolis. Biblijoje ir indų Vedose yra užuominų, kad pieną ir jo produktus, kaip įprastą maistą vartojo jau daugelį metų prieš mūsų erą. Mūsų dienomis daug pieno išgeriama, bet daugiau kaip du trečdaliai jo perdirbama į kitus produktus, daugiausia į sviestą, sūrius, jogurtą, ledus. Pieno produktais maitinasi ne vien žmonės; pieni šeriami ir gyvuliai. Iš jo gaminami net plastikai. Kol nebuvo jie gaminami iš naftos, pagrindinis pieno baltymas kazeinas buvo naudojamas įvairiausiems termoplastiniams gaminiams – nuo sagų iki biliardo rutulių – daryti.
Lietuvos gyventojai savo poreikiams nuo seno iš karvių pieno gamino sviestą, varškę. Tam pamelžtą pieną jie sukošdavo į medinius puodus ir laukdavo, kol nusistos grietinėlė. Grietinėlė buvo mušama mediniuose cilindriniuose muštuvuose, padarytuose iš tvirto medžio.
Pieno ir pieno produktų vartojimas Lietuvoje plačiai paplito irstant feodalinei santvarkai, kuriantis pramonei ir augant miestams. Sviestas – pirmas pieno produktas Lietuvoje, paskatinęs pieno gamyba užsiimančius dvarininkus vienytis. Pieno produktų gamybos spartinimui ir jo kokybės gerinimui lemiamos įtakos turėjo ir 19 a. pab. bei 20 a. pradž. didieji atradimai. 1864 m. prancūzų chemikas ir mikrobiologas Luji Pasteras pasiūlė maisto produktus konservuoti kaitinant iki 63÷95 ° C temperatūros. Tuo sudarytos prielaidos sviesto gamybai skirtą grietinėlę pasterizuoti ir gauti kokybišką bei ilgiau negendantį sviestą. 1874 m. danų farmacininkas Christianas Hansenas įkūrė pieno raugų laboratoriją ir pasiūlė mikroorganizmų kultūras pieno produktams rauginti. 1878 m. švedų inžinierius Karlas Gustafas Patrikas de Lavalis sumanė riebalus iš pieno atskirti išcentriniais separatoriais. 1901 m. rusų biologas Ilja Mečnikovas pasiūlė vartoti raugintus pieno produktus žmonių atsparumui infekcinėms ligoms didinti ir žarnyno mikroflorai reguliuoti.
Visa tai padėjo pagrindus šiuolaikinėms našioms nepertraukiamoms, kryptingai valdomoms ir kontroliuojamoms pieno produktų gamybos technologijoms.

Pienas
Pieną ir jo produktus sudaro šios sudėtinės dalys: vanduo, baltymai, riebalai, laktozė (pieno cukrus), mineralinės medžiagos, vitaminai, fermentai ir hormonai. Įvairiuose produktuose šių medžiagų santyklis skiriasi. Lentelėje trumpai apžvelgsiu populiariausių pieno produktų sudėtį.
Leduose taip pat yra apie 14,7 % cukraus.
Geriamasis pienas skirstomas į šias rūšis:
1. Nenugriebtas pienas. Tai termiškai apdorotas natūralus arba normalizuotas pienas. Natūraliame piene riebalų kiekis neturi būti pakeistas nei tuoj po melžimo, nei pridedant pieno riebalų arba juos atskiriant, arba maišant su pienu, kurio natūralus riebalų kiekis buvo pakeistas. Tokio pieno riebalų kiekis turi būti ne mažesnis kaip 3,5 %.
2. Pusriebis. Tai termiškai apdorotas pienas, kurio riebalų kiekis yra ne mažesnis kaip 1,5 % ir ne didesnis kaip 1,8 %.
3. Nugriebtas. Tai termiškai apdorotas pienas, kurio riebalų kiekis yra ne didesnis kaip 0,5 %.
4. Padidinto riebumo (iki 6%). Gaunamas, į pieną dedant grietinėlės.
5. Baltyminis. Jame yra mažiau riebalų (1-2,5 %) negu nenugriebtame, bet daugiau baltymų (iki 5,5 %), pieno cukraus ir kitų dalių. Baltyminis pienas, paprastai gaunamas maišant nenugriebtą pieną ir lieso pieno miltelius,- dietinis produktas, skiriamas daugiausia sergantiems baltymų nepakankamumu. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-10-26
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis17 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis38.71 KB
AutoriusVandena
Viso autoriaus darbų8 darbai
Metai2005 m
Klasė/kursas0
Švietimo institucijaSimno specialioji mokykla
Failo pavadinimasMicrosoft Word PIENAS JO PRODUKTAI [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

  • 2005-11-06 IP: 212.122.65.72
    ieskotojas sako

    gana rimtai parasytas. ivertinciau +

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 17 puslapių 
  • Simno specialioji mokykla
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą