Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Kulinarija>Maisto priedai ir jų naudojimas Lietuvos maisto pramonėje
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Maisto priedai ir jų naudojimas Lietuvos maisto pramonėje

  
 
 
12345
Aprašymas

Maisto priedai. Sveikas maistas. Kokie maisto priedų vartojimo maisto produktų gamyboje pagrindiniai principai?

Ištrauka

Dažnai maisto prekių pasirinkimą lemia patraukli išvaizda, malonus kvapas ir skonis. Šias savybes suformuoti dažniausiai padeda maisto priedai.
Maisto priedai – medžiagos, kurios nėra naudojamos kaip atskiri maisto produktai ir tipinės maisto produktų sudedamosios dalys bei kurios įdėtos į maisto produktus technologiniais tikslais (gamybos, pakavimo, gabenimo ar laikymo tampa tokių maisto produktų sudėtine dalimi.
Šiuo metu Lietuvoje žinoma daugiau kaip tūkstantis maisto priedų pavadinimų. Nors valgomoji druska, kepimo milteliai, vanilė, citrinos rūgštis, krakmolas naudojami kasdieniniam maistui ruošti, tačiau dažnas vartotojas net nežino, kad tai taip pat maisto priedai.
Kodėl vartojami maisto priedai?
Kodėl šiandien jų vis daugiau mūsų maiste?
Kodėl vartotojai vengia produktų su maisto priedais, o gamintojai noriai juos naudoja?
Pagal Pasaulinės sveikatos Organizacijos (PSO) ir Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) reikalavimus, vartotojas turi gauti visą informaciją apie maisto produktą, jo cheminę sudėtį, komponentus, jų svarbą ir kiekį.Vis platesnis maisto priedų taikymas gamybai verčia visuomenės sveikatos ir kitas organizacijas susimąstyti dėl tam tikrų medžiagų naudojimo maisto pramonėje tikslingumo.
Klausimus, susijusius su maisto priedais, sprendžia jungtinis FAO ir PSO organizacijų ekspertų maisto klausimais komitetas (JECFA) ir Maisto Kodekso (Codex Alimentarius) komisija, į kurią 1991 m. įstojo Lietuva. Reikėtų paminėti, kad Maisto Kodekso komisija – jungtinė FAO ir PSO organizacija, kurianti pasaulinius ir, jeigu reikia, regioninius maisto standartus, kurių tikslas yra apsaugoti vartotojų sveikatą ir paremti tarptautinę prekybą. Į Maisto Kodekso komisijos struktūrą įeina Maisto priedų ir teršalų kodekso komisija (CCFAC).
1989 m. CCFAC suformulavo maisto priedų apibrėžimą, kurio lietuviškas atitikmuo pateiktas Lietuvos higienos normoje HN 53 – 2003 "Leidžiami vartoti maisto priedai"( Žin., 2004, Nr.45-1491).
Maisto priedų naudojimas maisto produktuose turi būti nekenksmingas vartotojų sveikatai. Draudžiama maisto priedais paslėpti nekokybiškas žaliavas ar gatavą produktą. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-01-04
DalykasKulinarijos referatas
KategorijaKita >  Kulinarija
TipasReferatai
Apimtis4 puslapiai 
Literatūros šaltiniai4
Dydis18.75 KB
AutoriusRasa
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas1
Švietimo institucijaLietuvos Edukologijos universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word MAISTO PRIEDAI IR JU NAUDOJIMAS LIETUVOS MAISTO PRAMONEJE [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 4 puslapiai 
  • Lietuvos Edukologijos universitetas / 1 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą